Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Kend din forsker


Topforsker fra Australien er udnævnt til gæsteprofessor ved OUH/SDU og skal styrke forskningen i stamceller og proteinanalyse
 


Marc Wilkins - ny adjungeret professor ved SDU-OUH
   

Syddansk Universitet har netop udnævnt Marc Wilkins som adjungeret professor ved SDU/OUH. Marc Wilkins arbejder til dagligt på universitet i New South Wales i Sydney.

Der er tale om en ærestitel, som typisk tildeles udenlandske professorer med særlige kvalifikationer, der i særlig grad bidrager til det lokale forskningsmiljø.

Udnævnelsen sker for at styrke samarbejdet med Klinik for Molekylær Endokrinologisk Behandling (KMEB) ved OUH, som især arbejder med stamcelleforskning.


- Vi er meget stolte over, at en kapacitet som Marc Wilkins vil bidrage til forskningen i Odense, siger institutleder Kim Brixen, Klinisk Institut ved SDU.

- Vi har i forvejen et stærkt miljø inden for området, men internationalt samarbejde er alfa og omega i den moderne forskningsverden, og vi arbejder i disse år systematisk på at udvide vores internationale netværk.


Fokus på komplekse biologiske sammenhænge
Marc Wilkins’ arbejdsområde er noget så avanceret som systembiologi og proteom-analyse - henholdsvis studiet af komplekse biologiske sammenhænge og studiet af proteinsammensætningen af fx blod- eller celleprøver.

- Disse kvalifikationer er et vigtigt bidrag til for vores videre arbejde med at udvikle stamceller, der kan bruges i behandling af fx knoglevæv og brusk, siger professor Moustapha Kassem, der leder KMEB. Og han fortsætter:

- Jeg har haft fornøjelsen af at arbejde i Marc Wilkins’ laboratorium igennem 1 år, hvor jeg havde orlov fra OUH, og har lært utroligt meget inden for systembiologi. Marc er anset som den bedste forsker inden for dette felt i Australien.


Proteinanalyser - og PhD-studerende
Marc Wilkins vil besøge Danmark 2 - 3 gange årligt, og bl.a. bidrage med vejledning af lokale PhD-studerende.

Samarbejdet vil desuden styrke OUH og SDU’s fælles Center for Klinisk Proteome Analyse. Dette center blev oprettet i 2011, og  arbejder med at karakterisere de mange tusinde proteiner der findes i en celle, og hvorledes disse proteiner ændres i forbindelse med sygdomme.

- Forskningsfeltet ”proteom-analyse” handler om at skabe det samlede overblik over ændringerne i dette komplekse landskab af proteiner . Det kræver avancerede computerprogrammer og modeller, og her er et af redskaberne systembiologi, siger Moustapha Kassem.


Professor Marc Wilkins er en af verdens førende eksperter inden for området – faktisk opfandt han begrebet ”proteom”, og var medforfatter til den første bog om emnet, der udkom i 1997.  Marc Wilkins har publiceret mere end 130 videnskabelige artikler, og leder Australiens førende gruppe inden for feltet.

 
Læs evt. mere om professor Marc Wilkins arbejde: 

 
v/ Tomas Homburg


Siden er sidst opdateret: 18-08-2014 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring