Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Hædersbevisning for forskning i glutenallergi

 

Steffen Husby - OUH og SDU

Professor Steffen Husby hædret for 30 års forskning i cøliaki på allerhøjeste internationale niveau.

 

Børnenes professor får en halv million i hædersbevisning
Hvert år uddeler Bagger Sørensen Fonden 500.000 kroner til en forsker, der gør en enestående og usædvanlig indsats indenfor fondens interesseområder.

Steffen Husby, professor, overlæge og forskningsleder i Pædiatrisk Forskningsenhed, på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet, har modtaget Bagger Sørensen Fondens store Forskerpris for sin forskning i cøliaki.

Cøliaki (også kendt som glutenallergi) er et nyt interesseområde for fonden, der giver penge til forskning i sygdomme, som familien Bagger Sørensen, der tidligere stod bag tyggegummifabrikken Dandy, selv er i berøring med.

Steffen Husby har forsket i cøliaki gennem 30 år, og han mener, at mellem 20.000 og 50.000 danskere har sygdommen uden at vide det. I hvert fald har mere end 1 ud af 100 svenskere og finner cøliaki, mens kun 1 ud af 1.000 danskere har diagnosen. Og intet tyder på, at danskerne skulle være mindre disponeret.Hvorfor er det vigtigt at forske?

- Det er et fundamentalt spørgsmål, der næsten er af basal eksistentiel karakter. Hvorfor skal vi opnå ny viden og erkendelse? Vi bliver nok drevet af nysgerrighed. Inden for medicinsk forskning er der den ekstra dimension, at vi kan gøre gavn og bedre menneskers sygdomme, siger Steffen Husby


Hvilken betydning har din forskning for patienterne?

- Min forskning udspringer ofte af kliniske problemstillinger, og derfor er det vigtigt for mig at beholde kontakten til den kliniske hverdag med en ugentlig stuegang og ambulatorium. Det kan lede til forbedret diagnostik, f.eks. ved cøliaki, eller bedre behandling, f.eks. af senfølger hos børn med medfødt spiserørsdefekt. På den måde opfatter jeg min forskning som patientnær og umiddelbart anvendelig.

- På den anden side er det vigtigt, også for patienterne, at nogle forskere arbejder med større og mere visionære spørgsmål, der kan få betydning på længere sigt.

 /Tomas Homburg

 

Bagger Sørensen Fondens store Forskerpris gives til én person hvert år. Prismodtageren må have ydet en elitær forskningsindsats på allerhøjeste internationale niveau objektiviseret ved bibliometrisk analyse.

Halvdelen af prisen er en personlig hædersgave. Den anden halvdel skal anvendes inden for forskningsområdet.

 


Siden er sidst opdateret: 30-10-2013 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring