Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Fokus på en videnskabelig publication

Ny viden giver håb for hofteartrose patienter

Erik Poulsen, kiropraktor, M.Sc., ph.d. et al. har netop fået publiceret en artikel i det internationale tidsskrift Osteoarthritis and Cartilage. Artiklen beskriver et forskningsprojekt for hofteartrose patienter, som skulle undersøge effekten af et patientundervisningsprogram med eller uden manuel behandling sammenlignet med en kontrolgruppe. Link til videnskablig publikation

Forskningsprojektet, samt konklusionen, er resultatet af et tværfagligt samarbejde mellem Ortopædkirurgisk Afdeling O, Odense Universitetshospital, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet og Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik.

118 patienter med hofteartrose blev ved lodtrækning placeret i en af de tre grupper. En gruppe, som modtog patientundervisning af en fysioterapeut over fem sessioner. En gruppe, som modtog patientundervisning kombineret med manuel behandling i form af 12 behandlinger hos en kiropraktor samt en kontrolgruppe, som fik et program med udspændingsøvelser til hjemmebrug.

Konklusionen
Patientundervisning kombineret med manuel behandling viste sig som en effektiv behandlingsmulighed i forhold til både smertereduktion og selvvurderet dagligt aktivitetsniveau og livskvalitet i sammenligning med de to andre grupper. Samtidig ser der den manuelle behandling ser ud til at være den udslagsgivende komponent i kombination med patientundervisning

Projektet har kørt fra 2008 til 2012 og et nøgleord er gået igen gennem hele projektforløbet.

”Samarbejde! Der er ingen tvivl om, at det har været noget af det vigtigste, for at det skulle fungere. Der har været et rigtigt godt samarbejde mellem ortopædkirurger, fysioterapeuter og kiropraktorer samt de praktiserende læger og kiropraktorer, som har henvist patienter til projektet. Så det tværfaglige samarbejde er alfa og omega i et projekt som dette,” pointerer Erik Poulsen.

Artrose er oppe i tiden.
Der er ingen tvivl om, at artrose er noget, mange taler om for tiden. Mere end 10 procent af den voksne danske befolkning har fået stillet diagnosen artrose – oftest i knæ eller hofte. I de senere år er der sket en stigning i antallet af hofte- og knæoperationer, hvilket bevirker, at der i Danmark indsættes op mod 18.000 kunstige hofter og knæ om året.

Med tanke på, at der skal tænkes alternativt i forhold til fremtidens pleje- og behandlingsmetoder, er der fokus på området.

Vidensrådet For Forebyggelse udsendte tidligere i år rapporten ”Forebyggelse af skader og sygdomme i muskler og led”. Rapporten slår blandt andet på et paradigmeskift, hvor man går fra kirurgiske indgreb ved slutstadier af sygdommen artrose til forebyggende indsatser tidligt i forløbet.

Initiativet GLA:D (Godt Liv med Artrose i Danmark) har som mål at implementere de evidensbaserede retningslinjer for ikke-operativ behandling af knæ- og hofteartrose. Initiativet blev flot præsenteret både i Radioavisen samt i et længere indslag i TV-Avisen i august måned i år.

 

Hofte
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fotograf: Mikkel Hindhede

Erik Poulsen giver manuel behandling til en patient. Ifølge forskningsprojektet
er det den udslagsgivende komponent i kombination med patientundervisning

 

Siden er sidst opdateret: 25-09-2013 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring