Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilNyhederpilForskning fremmer individuel behandling

Forskning fremmer individuel behandling

 Mie Holm Vilstrup og Ole Mogensen

Mie Holm Vilstrup og Ole Mogensen er tværfaglige kolleger med samme mål; at give kvinder med fremskreden ovariecancer den bedste livsforlængende behandling

Forskning og højtspecialiserede funktioner går hånd i hånd – også i forhold til de enkelte patienter. I flere tilfælde leverer forskningen svar på, hvordan patienten med sin unikke sygdom skal behandles. I andre resulterer projekterne i nye kirurgiske behandlingsmetoder, der kan forlænge patienternes levetid.

Et eksempel på det sidste er et banebrydende forskningsprojekt, som professor og forskningsleder på Gynækologisk -Obstetrisk Afdeling, Ole Mogensen, står i spidsen for. Det handler om en operationsmetode over for fremskreden ovariecancer; en metode, som OUH var først med på landsplan.

Kompliceret og livsforlængende operation

- Erfaringerne indtil nu tyder på, at operationen forlænger kvindernes liv, forklarer Ole Mogensen. – Hvor længe og for hvor mange det er tilfældet, får vi svar på midt i 2013.

Der er tale om en særdeles kompliceret og ressourcekrævende operation, hvor kirurgierne fjerner alt det synlige væv fra bughulen. Operationen varer mellem fem til syv timer og kræver adskillige ressourcer fra såvel gynækologer, det tarmkirurgiske team, operationssygeplejersker og anæstesilæger. Efter operationen skal patienten overvåges på Intensivafdelingen.

En vigtig samarbejdspartner er PET- Centret, der foretager en PET/CT-skanning, der langt bedre end den forudgående MR-skanning kan identificere kræftvævet.

- Det er altafgørende, at vi på forhånd ved, om vi med stor sandsynlighed kan fjerne cancercellerne. Det er desværre ikke tilfældet for alle kvinders vedkommende, og de tilbydes derfor tre kemobehandlinger før operation. Omvendt ønsker vi ikke at behandle med kemoterapi, hvis operationen kan lade sig gøre uden. I forhold til den vurdering spiller PET-skanningen en afgørende rolle.

Læs mere om robotkirurgi og live fotos under operationer i den fulde artikel i Forskningsberetningen

 

Siden er sidst opdateret: 31-10-2012 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring