Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Infektion/ Tumor/ Amputation/ Rekonstruktion

Velkommen til ITAR sektoren.

ITAR er en forkortelse af sektor for Infektions-, Tumor-, Amputations- og Rekonstruktionskirurgi.


Ortopædkirurgisk infektionskirurgi omfatter alle patienter med kirurgisk relaterede infektioner i kroppens bevægeapparat. Infektionerne kan være primære omfattende infektioner i led, knogler og bløddele, enten lokaliseret eller mere diffust spredt på kroppen, eller sekundære, det vil sige infektioner opstået efter en operation. Behandlingen af infektionspatienterne foregår ofte i et samarbejde med afdelingens andre sektorer, intensiv afsnit, radiologisk afdeling og infektionsmedicinsk afdeling.

Ortopædisk tumorkirurgi omfatter behandling af godartede svulster, ondartede primære svulster (sarkomer) og sekundær cancer (knogle- og bløddelsmetastaser) på bevægeapparatet. Da sarkomer er sjældne er patienternes behandling centraliseret i et formaliseret samarbejde med Sarkomcentret på Rigshospitalet. Metastaser og godartede tumorer på bevægeapparatet er hyppige og udgør således størstedelen af tumorkirurgien. Udredning og behandling af denne patientgruppe er udpræget tværfaglig med radiologer, patologer, relevante medicinske specialer, andre kirurgiske specialer og onkologer som nærmeste samarbejdspartnere.

Ortopædisk amputationskirurgi omfatter alle større amputationer på benene fra ankel til bækkenet samt langt sjældnere amputation på arm fra håndled til skulderåg. Mindre amputationer på fødder varetages af fod/ankel sektoren og amputation på hånd og arm varetages i et samarbejde med afdelingens håndkirurger. Efterbehandlingen inklusiv proteseforsyning foregår i et samarbejde med specielt uddannede fysioterapeuter, ergoterapeuter og bandagister.

Formålet med ortopædisk rekonstruktionskirurgi er at genskabe en så god funktion af bevægeapparatet som muligt efter denne er blevet påvirket af sygdom eller som følge af en ulykke. Medfødte lidelser kan også have påvirket funktionen. Behandlingsforløbene er ofte langvarige med behov for flere operationer og tværfagligt funderet med de øvrige sektorer på afdelingen og plastikkirurgisk afdeling som de hyppigste samarbejdspartnere.

Patienterne henvises fra vores eget optageområde. Fra resten af region Syddanmark og fra store dele af region Sjælland henvises patienter som har behov for højt specialiseret behandling.

Behandlingen af ITAR patienterne varetages i Odense.


Siden er sidst opdateret: 16-11-2020 af Odense Universitetshospital.sideAnsatte

Mere information

Ekstern link Instrukser

Tilgængelighedserklæring