Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilOm OUHpilDirektion og stabepilDirektionpilnyhederpilGigtforeningens forskningsråd har bevilget støtte til forskere

Gigtforeningens forskningsråd har bevilget støtte til forskere

Gigtforeningens forskningsråd har bevilget støtte til følgende forskere:

  • Læge Alexander Egeberg, Afdeling for Hud-, Allergi- og Kønssygdomme, Herlev og Gentofte Universitetshospital har fra Gigtforeningen modtaget 75.000 kr. til projektet: ’Risk of inflammatory rheumatic disorders in patients treated with roflumilast’. Roflumilast er et lægemiddel, som virker antiinflammatorisk og benyttes i behandlingen af KOL (kronisk obstruktiv lungelidelse). Et lignende lægemiddel, apremilast, benyttes i behandlingen af psoriasis og psoriasisgigt og har vist sig at reducere risikoen for andre gigtsygdomme som leddegigt og lupus. Da de to lægemidler ligner hinanden, er det nærliggende at antage, at roflumilast har samme gode egenskaber. Projektets formål er – ved hjælp af oplysninger fra danske sundhedsregistre – at undersøge, om behandling med roflumilast hos patienter med KOL nedsætter risikoen for at udvikle inflammatoriske gigtsygdomme. Håbet er, at projektet kan bidrage med ny viden om forebyggelse af en række inflammatoriske gigtsygdomme. Projektet forventes afsluttet den 1. juli 2020.

 

  • Ph.d.-studerende Sabrina Mai Nielsen, Reumatologisk Forskningsenhed, Reumatologisk Afdeling, Odense Universitetshospital – Syddansk Universitet har fra Gigtforeningen modtaget 63.038 kr. til projektet: ’Contextual factors in rheumatology: A PhD study within biostatistics and clinical epidemiology’. Det er almindeligt kendt, at patienter responderer forskelligt på behandlinger, og at dette ofte kan forklares med såkaldte ’kontekstuelle faktorer’ – f.eks. køn, alder, etnicitet, sygdomsvarighed eller -sværhedsgrad, komorbiditeter, socioøkonomisk baggrund osv. Inden for reumatologien tages der sjældent højde for disse faktorer, hvilket kan føre til et forvrænget billede af den forventede behandlingseffekt for den enkelte patient. Det er projektets formål at definere og identificere vigtige faktorer inden for reumatologien og vejlede i, hvordan disse bør håndteres. Håbet er, at projektet kan danne grundlag for en forskningsindsats, som kan give vigtig viden om, hvilke patienter der har gavn af hvilken behandling og dermed på sigt føre til mere individualiserede behandlinger. Projektet forventes afsluttet 31. oktober 2021.


 
 


Siden er sidst opdateret: 22-05-2020 af Odense Universitetshospital.