Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Sådan donerer du anonymt din nyre til en fremmed

Illustration fra den nationale vurderingsenheds hjemmeside

Ny hjemmeside giver information om selve processen samt de krav, man skal leve op til som donor.

400 danskere med alvorlig nyresygdom står på venteliste til en rask nyre.
For at skaffe flere donorer har folketinget ønsket at gøre det lettere for levende personer at donere nyrer til personer de ikke kender.

Hidtil har man i Danmark kun udført nyretransplantationer med nyrer fra afdøde organdonorer eller med nyrer fra levende donorer, hvor donor og modtager har kendt hinanden.

I den ny ordning indgår en dialog med, og vurdering fra, en national vurderingsenhed placeret på Odense Universitetshospital.  Enhedens hjemmeside www.anonymdonation.dk er netop gået i luften. Der er på hjemmesiden en række supplerende oplysninger om, hvem der kan donere og processen før en eventuel donation.

- At donere en nyre er en generøs, men også en meget stor beslutning. Det kræver fx en efterfølgende indlæggelse, orlov fra arbejde og årlige kontroller af funktionen i den tilbageværende nyre. Det vil vi gerne sikre os, at donoren har sat sig godt ind i, siger Claus Bistrup. Han er overlæge på Nyremedicinsk Afdeling Y, hvorfra personale indgår i den nationale vurderingsenhed.

Hvis man overvejer at blive donor, kan man via en formular på den nye hjemmeside bede om en telefonisk samtale med repræsentanter for enheden. Er man efter samtalen fortsat interesseret, udfyldes et spørgeskema om helbred og motivation. Næste trin er en personlig samtale i enheden i Odense.

Hvis man bliver godkendt af enheden, kan man efter en betænkningstid blive henvist til ét af landets tre transplantationscentre i Århus, København eller Odense, med henblik på videre information og undersøgelser. Selve nyretransplantationen finder sted i et af disse centre.

Man har som anonym nyredonor ikke indflydelse på, hvem der skal modtage nyren. Man får heller ikke at vide, hvem der har modtaget nyren efter donationen. Anonymiteten går begge veje, så modtageren får heller ikke få oplyst, hvem der har doneret nyren.

Baseret på erfaringer fra udlandet regner man med, at den ny ordning vil betyde, at der vil komme omkring fem ekstra donationer om året. Derfor vil langt de fleste stadig få en ny nyre fra nyligt afdøde.

Man kan tage stilling til organdonation efter sin død på www.sundhed.dk

Yderligere oplysninger:

  • Presserådgiverne på Odense Universitetshospital, tlf. 40 38 42 18.
     

Siden er sidst opdateret: 26-04-2019 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring