Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilAlmen praksis og OUHpilOUH PraksisNYTpilSeneste Nyt - OUH PraksisNyt april 2019pilRadiologisk Afd.: Henvisning til mammograficenteret i forbindelse med brystkræft

Radiologisk Afd.: Henvisning til mammograficenteret i forbindelse med brystkræft

Henvisning til mammograficenter med obs. brystkræft har, med rette, givet en del diskussion blandt praktiserende læger. Dette finder nok mest sin baggrund i PPV skema Brystkræft (se her) som viser høje predictive værdier for brystkraeft for kvinder der kommer til egen læge med en knude i et bryst.

I Pakkeforløbet på www.sundhed.dk står blandt andet, at "kvinder skal have en palpatorisk suspekt tumor, som beskrives med: En palpatorisk suspekt tumor er typisk hård, irregulært afgrænset og fikseret til omgivende væv, hud eller fascie. Enhver nyopdaget tumor hos en kvinde over 50 år må imidlertid opfattes som suspekt for malignitet, dog skal kriterierne for malign tumor opfyldes. Undtagelser herfra er nye "tumorer" hos kvinder med kendt forekomst af multiple cyster, ligesom tumorer hos yngre kvinder, der klinisk vurderes at være et fibroadenom, skal opfattes som benigne. Et fibroadenom er typisk velafgrænset og mobilt i forhold til omgivende væv."

Dette forventes at blive skrevet om til, at tumorer hos kvinder over 50 år ikke længere skal opfylde kriterierne for malign tumor.

Mere ændrer sig ikke i øjeblikket, også pga kapacitetsproblemer ift at kunne se flere kvinder indenfor de første 6 arbejdsdage i pakkeforløb, som p.t. er aftalen. Der skal dog gøres opmærksom på, at alle andre kvinder, som henvises med obs. brystkraeft og ikke opfylder ovenstående, undersøges indenfor 14 dage.
 

Som sidste bemærkning bliver vi bedt om at oplyse den henviste kvinde om, at hun bliver henvist pga mistanke om brystkræft. Der er en vejledning til patientinformation om brystkræft på sundhed.dk, som giver adgang til patientbrochurer om alt fra den diagnostiske til den palliative fase af brystkraeft.

 

Kontaktoplysninger


Specialeansvarlig overlæge Lisbet B. Larsen

Mammograficenter OUH,

lisbet.b.larsen@rsyd.dk -

 

Praksiskonsulent Cees Stavenuiter
ceesstavenuiter@hotmail.com
 - 50591966

                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Siden er sidst opdateret: 04-04-2019 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring