Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Muskelknuder i livmoderen

Baggrund

Embolisering af fibromer (muskelknuder) er en nyere type behandling i Danmark.

Metoden har i en årrække været anvendt specielt i Frankrig, USA og England, og metoden kan i mange tilfælde erstatte kirurgisk behandling.

Muskelknuder er godartede. Hos nogle giver de dog gener, oftest i form af blødninger eller tyngdefornemmelse. Fibromer kan også give problemer som hyppig vandladning, besvær ved afføring og smerter ved samleje.

Den traditionelle behandling er en operation, hvor livmoderen fjernes (hysterektomi) eller i sjældnere tilfælde fjernes muskelknuderne (myomektomi). I ca.10% af tilfældene kan der være komplikationer, som vil forlænge sygdomsforløbet.

Embolisering er et mindre indgreb end en operation. Vi har nøje registreret de første 300 patienter, vi har behandlet, og resultaterne indtil nu er gode. Til dato har vi opnået 90% succes i behandlingen, og vi har behandlet i alt 5-600 patienter.

Inden behandlingen

I forbindelse med din forundersøgelse i afdelingen, foretager vi en ultralydsscanning for at sikre os, at dine problemer skyldes muskelknuder. Vi måler størrelsen på fibromerne ved hjælp af ultralyd. Oftest gør vi dette gennem skeden; men har du meget store fibromer, laver vi også en scanning gennem maveskindet. Muskelknuder under 10 cm kan behandles. Hvis muskelknuderne er større end 10 cm, foretrækker vi operation.

Du vil derudover blive henvist til en MR-scanning. Billederne fra MR-scanning vil blive vurderet af en røntgenlæge, som tager stilling til, om du har gavn af embolisering.

Indgrebet

Embolisering foregår på Røntgenafdelingen. I lokalbedøvelse bliver et kateter indført i et blodkar i din højre lyske. Under gennemlysning bliver kateteret ført ind i blodkarrene til livmoderen. Der indlægges en prop i form små resorberbare plastkugler. Herved aflukkes livmoderens væsentligste blodforsyning, og muskelknuderne “visner”. Da livmoderen har en anden blodforsyning, genoprettes dennes cirkulation hurtigt. Selve livmoderen påvirkes altså ikke af behandlingen.

Efter behandlingen skal du ligge stille i tre timer for at undgå blødning fra indstiksstedet i lysken.

Komplikationer

Komplikationer i forbindelse med embolisering er sjældne.

Vi har registreret to tilfælde af blodudtrædning ved indstiksstedet i lysken samt et tilfælde af allergisk reaktion over for kontrastmidlet, der bruges i forbindelse med behandlingen. Enkelte patienter har fået så kraftig underlivsbetændelse, at vi blev nødt til at fjerne livmoderen efter emboliseringen.

Henfald af væv kan give meget kraftige smerter. Du får derfor smertestillende medicin inden behandlingen, og i det efterfølgende døgn bliver du forsynet med en morfinpumpe, som du selv kan aktivere. Af samme grund er du indlagt på Gynækologisk Afdeling til dagen efter. Herefter kan du trappe ned til mildere smertestillende midler (Ibuprofen) i en uge. Få patienter har behov for at forblive indlagt i længere tid efter behandlingen. 

Enkelte patienter kan opleve smerter i længere tid. Der kan optræde kvalme. Vi vil behandle disse problemer efter behov.

I perioden efter behandlingen kan du få temperaturstigning, som tegn på vævshenfald. Mange kan her få forhøjet temperatur på 37,8º til 38,3º. Egentlig feber er et faresignal, som tyder på betændelse i livmoderen og kræver behandling med antibiotika.

Andre gener kan være udflåd og blødning i en periode.

Effekten af behandlingen mærker du hurtigt; livmoderen føles lettere, og blødningsmængden aftager.

Du kan forvente, at knuderne skrumper 60–70%, men denne proces tager dog 3-6 måneder. Muskelknuder på livmoderens inderside kan udstødes via skeden. Dette kan ske helt op til et år efter behandlingen, og vi anslår, at dette sker hos ca. 5% af patienterne.

Mulighed for påvirkning af æggestokkenes funktion er blevet diskuteret. Der er undersøgelser, der viser, at overgangsalderen muligvis fremrykkes hos 2–4 % af patienterne.

Du skal regne med 8–10 dages sygemelding. Nogle behøver mere tid, inden de genoptager arbejdet, men mere end to uger er ikke almindeligt.

Du vil få tid til kontrol et halvt år efter emboliseringen.

 

Almen Gynækologisk Team
Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D
Odense Universitetshospital

Sådan sender du mail til os

     


 

 

Spørgsmål og svar vedrørende embolisering - en ny behandling af muskelknuder i livmoderen

 

Tager livmoderen ikke skade af at miste sin blodforsyning?

Livmoderen er væsentligt mindre følsom for reduktion af blodtilførslen end muskelknuderne er. Livmoderens blodforsyning kommer fra mange andre blodkar end de som emboliseres. Derfor sker der normalt ikke skade på livmoderen. Vi har dog set enkelte tilfælde med efterfølgende betændelse i livmoderen, som gjorde det nødvendigt at fjerne livmoderen ved akut operation.

Kan man blive gravid efter embolisering?

På verdensplan er der rapporteret over 100 graviditeter efter embolisering. Det er endnu for tidligt at sige noget sikkert om behandlingens plads i behandling af barnløshed. Vi har her i Odense behandlet nogle kvinder for barnløshed, og 6 kvinder har efterfølgende fået et barn. Har du kun 1 eller 2 fibromer, er operation at foretrække, da denne metode er bedre undersøgt.

Hvor mange behandlinger er der udført?

På verdensplan er der udført over 40.000 behandlinger. De fleste pga. blødnings- og trykgener.

Hvor bliver plastkuglerne (PVA) af?

PVA partiklerne opløses med tiden. Vores erfaring er, at dette sker relativt hurtigt. Der er imidlertid uklarhed omkring dette, og nogle hævder at processen tager mere end 10 år.

Kan plastkuglerne være kræftfremkaldende?

Nej - der er ingen grund til bekymring for skadelige påvirkninger.

Kommer jeg i overgangsalderen?

Der er data som tyder på at overgangsalderen risikerer at blive fremrykket hos 2-4% af de kvinder der er behandlet med embolisering. Dette kan formentlig også ske efter kirurgisk behandling.


Siden er sidst opdateret: 01-04-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring