Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Kræft i æggestokken

 

Ovariecancer

 

Visitation
Gynækologisk Afdeling D modtager henvisninger på kvinder med kræft i æggestokken fra en stor del af Region Syddanmark. Det er ofte vanskeligt med sikkerhed at stille diagnosen forud for en operation. Dette betyder, at ca. halvdelen af de kvinder, som opereres på mistanke om kræft i æggestokken, har godartede forandringer.

Vi behandler alle henvisninger inden for 1 døgn. De henviste kvinder bliver inden for 2 uger indkaldt til til samtale og yderligere undersøgelse i Gynækologisk Ambulatorium

Undersøgelser
Ved første besøg i ambulatoriet optages en journal, der lægges en udredningplan, og det efterfølgende forløb planlægges. Der bliver udleveret en patientinformation om sygdommen og om den planlagte behandling.

Alle kvinder får på Røntgenafdelingen taget et røntgenbillede af lungerne. Der kan derudover blive tale om yderligere undersøgelser, for eksempel i form af en MR-skanning af bughulen.

Ud fra en underlivsundersøgelse, en ultralydsscanning, røntgenbilledet og MR-skanningen beslutter vi, hvor omfattende operationen skal være.

Behandling
Flertallet af kvinder med kræft i æggestokken bliver tilbudt operation. Operationen bliver foretaget i fuld bedøvelse gennem et "længdesnit" gående fra kønsbenet op mod og eventuelt over navlen.

Ved operationen bliver livmoderen, æggelederne og æggestokkene samt fedtforklædet (omentet) fjernet, som hænger ned imellem tarmene og forreste bugvæg.

Målet med operationen er at fjerne så meget svulstvæv, som muligt. Hos en del kvinder har kræftsygdommen spredt sig til blærens og tarmens overflade samt til bughinderne. For at fjerne svulstvævet kan operationen derfor i nogle tilfælde blive ret omfattende, og operationen bliver derfor nogle gange udført med hjælp fra tarmkirurger og urinvejskirurger (Bækkenkirurgisk team).

Det væv, som fjernes ved operationen bliver sendt til mikroskopisk undersøgelse, hvor den nøjagtige udbredelse af sygdommen bliver vurderet. Svaret på den mikroskopiske undersøgelse kommer 1-2 uger efter operationen, og der vil herefter blive taget stilling til, om efterbehandling (kemoterapi) er nødvendig.

Indlæggelsen efter operationen varer ca. 5 dage, men varierer afhængigt af operationens omfang.
I sjældne tilfælde kan der ikke foretages operation, og kvinden tilbydes i stedet behandling med kemoterapi. Denne behandling foregår på Onkologisk Afdeling R.

Efter udskrivelsen
Såret i huden bliver lukket med metalklips, som kan fjernes af egen læge 7-10 dage efter operationen.

Vi anbefaler en sygemelding på 4-8 uger. Brug af støttestrømper anbefaler vi også efter operationen for at hindre, at benene hæver, og at der dannes blodpropper, indtil kvindens normale aktivitetsniveau er nået.

Det er normalt at have lidt udflåd/blødning i et par uger efter operationen.
I de første 4 uger efter operationen må patienten ikke løfte tunge ting (mere end 10 kg) eller dyrke hård sport, som badminton, tennis og lignende. Almindelig motion (løb, cykling, spadsereture og så videre) må genoptages, når man føler sig rask. Svømning må dog først genoptages, når såret er helet, og eventuel blødning fra skeden er ophørt. Samleje bør undgås i 3 uger efter operationen.


Forfatter:
Ole Mogensen

Kontakt:
Sådan sender du mail til os

 


Siden er sidst opdateret: 01-04-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring