Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Kræft i livmoderhalsen

 

Cancer Cervicis Uteri

 

Visitation:
På Gynækologisk Afdeling D modtager vi henvisninger på patienter med kræft i livmoderhalsen. Diagnosen bliver forinden stillet ved vævsprøver, der er taget af en speciallæge i gynækologi enten i en privat praksis eller på et sygehus.
Alle henvisninger bliver visiteret inden for 1 døgn. Patienterne bliver herefter indkaldt til undersøgelse/journaloptagelse i ambulatoriet i Gynækologisk Afdeling i løbet af maksimalt 14 dage. Ved visitationen bliver patienterne hevist til undersøgelser med henblik på nærmere udredning.

Undersøgelser:
Ved første besøg i ambulatoriet bliver der lavet en journaloptagelse, og patienten bliver informeret om det forventede forløb. Patienterne får udleveret skriftligt materiale om indlæggelse i afdelingen.
Alle patienter skal have foretaget en magnetskanning (MR-skanning) af bækkenet og en røntgenundersøgelse af lungerne. Begge undersøgelser bliver foretaget ambulant på Røntgenafdelingen.
Sammenholdt med en gynækologisk undersøgelse, foretaget i fuld bedøvelse, dannes basis for vurderingen af sygdommens udbredelse og den videre behandling. Den endelige plan for behandlingen bliver lagt på dagen for den gynækologiske undersøgelse, fortaget i fuld bedøvelse, og meddelt inden udskrivelsen samme dag.

Behandling:
Ved de tidlige stadier af sygdommen bliver en kirurgisk behandling foretaget, hvorimod der ved de senere stadier bliver behandlet med stråler og kemoterapi på Onkologisk Afdeling R.
Ved kirurgisk behandling foretages oftest en radikal fjernelse af livmoderen (radikal hysterektomi). En "radikal" fjernelse af livmoderen betyder, at der foruden livmoderen bliver fjernet væv til siderne for livmoderen samt lymfeknuder. Formålet er at fjerne livmoderen med alle kræftcellerne samt de tilhørende lymfeknuder. En efterfølgende mikroskopisk undersøgelse af vævet kan beskrive den nøjagtige udbredelse af sygdommen og vejlede om, hvorvidt det er nødvendigt med en efterbehandling (strålebehandling/kemoterapi).

Operationen bliver foretaget i fuld bedøvelse gennem et "bikinisnit", som er et tværsnit i huden imellem skambenet og navlen.
I udvalgte tidlige stadier kan man nøjes med en lokal fjernelse af livmoderhalsen (kegleoperation eller trachelectomi), som eventuelt bliver suppleret med lymfeknudefjernelse.

Efter udskrivelsen:
Metalklemmerne i såret bliver fjernet af egen læge 7-10 dage efter operationen. Vi anbefaler sygemelding i 6 uger.
Når mikroskopisvaret på livmoderen og lymfeknuderne foreligger, vil det blive besluttet, om der er behov for efterbehandling. Svaret foreligger 1-2 uger efter operationen.
Vi anbefaler brug af støttestrømper i op til 4-6 uger efter operationen for at hindre hævede ben og dannelsen af blodpropper.
Det er normalt at have lidt udflåd/blødning i et par uger efter operationen.
I de første 4 uger efter operationen må patienten ikke løfte tunge ting (mere end 10 kg) eller dyrke hård sport, som badminton, tennis og lignende. Almindelig motion (løb, cykling, spadsereture og så videre) må genoptages, når man føler sig rask. Svømning må dog først genoptages, når såret er lægt, og eventuel blødning fra skeden er stoppet. Samleje bør undgås i 3 uger efter operationen.
Der er normalt ikke behov for yderligere sygemelding ud over de anbefalede 6 uger. Der er normalt heller ikke behov for andre foranstaltninger efter operationen.


Kontakt:
Sådan sender du mail til os

 


Siden er sidst opdateret: 01-04-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring