Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Kræft i livmoderen

Endometriecancer

 

Visitation:
På Gynækologisk Afdeling D modtager vi henvisninger på patienter med kræft i livmoderen. Diagnosen er forud stillet ved vævsprøver, der er taget af en speciallæge i gynækologi enten i en privat praksis eller på et sygehus.
Alle henvisninger visiteres inden for 1 døgn. Patienterne bliver herefter indkaldt til undersøgelse/journaloptagelse på ambulatoriet i Gynækologisk Afdeling D i løbet af maksimalt 14 dage.

Undersøgelser:
Ved det første besøg i ambulatoriet foretages en journaloptagelse, og patienten bliver informeret om det forventede forløb. Der bliver udleveret skriftligt materiale om indlæggelse i afdelingen.
Alle patienter skal have foretaget en røntgenundersøgelse af lungerne. Undersøgelsen bliver foretaget på Røntgenafdelingen.
Ud fra svaret på vævsprøven fra livmoderen, den gynækologiske undersøgelse og røntgenbilledet besluttes det, hvor omfattende operationen skal være.

Behandling:
Hos hovedparten af de kvinder der har kræft i livmoderen bliver der foretaget en kirurgisk behandling. I meget fremskredne tilfælde, eller hvis kvinden af anden grund er uegnet til operation, behandles med strålebehandling eller/og kemoterapi/antihormonterapi. Disse behandlinger foregår på Onkologisk Afdeling R.
Ved kirurgisk behandling bliver livmoderen, æggelederne og æggestokkene oftest fjernet. I visse, lidt mere fremskredne tilfælde, vil man derudover fjerne nogle af lymfeknuderne i bækkenet og lidt mere af bindevævet ved siderne af livmoderen. Den efterfølgende mikroskopiske undersøgelse af vævet kan beskrive den nøjagtigere udbredelse af sygdommen og vejlede, om en efterbehandling er nødvendig (strålebehandling/kemoterapi). Operationen bliver foretaget i fuld bedøvelse gennem et "bikinisnit", som er et tværsnit i huden imellem skambenet og navlen.

Efter udskrivelsen:
Metalklemmerne i såret fjernes af egen læge 7-10 dage efter operationen. Vi anbefaler sygemelding i 6 uger.
Når mikroskopisvaret på livmoderen, æggeledere og æggestokkene (og eventuelt lymfeknuderne) foreligger, bliver det besluttet, om der er behov for efterbehandling. Svaret foreligger 1-2 uger efter operationen.
Vi anbefaler brug af støttestrømper i op til 4-6 uger efter operationen for at undgå hævede ben og dannelsen af blodpropper.
Det er normalt at have lidt udflåd/blødning i et par uger efter operationen.
I de første 4 uger efter operationen må patienten ikke løfte tunge ting (mere end 10 kg) eller dyrke hård sport som badminton, tennis og lignende. Almindelig motion (løb, cykling, spadsereture og så videre) må genoptages, når man føler sig rask. Svømning må dog først genoptages, når såret er helet, og eventuel blødning fra skeden er ophørt. Samleje bør undgås i 3 uger efter operationen.
Der vil normalt ikke være behov for yderligere sygemelding end de anbefalede 6 uger. og der vil normalt ikke være behov for andre foranstaltninger efter operationen.


Forfatter:
Kirsten Jochumsen, overlæge, ph.d.


Kontakt:
Sådan sender du mail til os

 


Siden er sidst opdateret: 01-04-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring