Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Information om Hyperhidrose fra Afd. I

Kort om hyperhidrose fra Afd. I.

 

Vi ser på hudafdelingen et stigende antal patienter med hyperhidrose, som er en plagsom tilstand for de afficerede. Det drejer sig om lokaliseret og generaliseret hyperhidrose, såvel som primær og sekundær hyperhidrose (Swartling et al. Ugeskr Læger 2016; 178: V04150291).

 

Vores behandlingstilbud har traditionelt været fokuset på antiperspiranter, iontoforese og botulinumtoksin, hvilket dog ikke er tilstrækkeligt ved mere udbredt hyperhidrose eller særlige lokalisationer. Vi har nylig indkøbt MIRADRY, som med mikrobølgeteknik kan ødelægge svedkirtlerne i aksiller og hos mange give permanent effekt. Til mere udbredt hyperhidrose og særlige lokalisationer (fx hoved-hals-området eller sædeparti), har vi gennem mange år behandlet med Ercoril® tabletter, som dog ikke er indregistreret til hyperhidrose – og effektiviteten er moderat og bivirkningerne relativt mange. Således har vi igennem de seneste par år indført systemisk behandling med GLYCOPYRRONIUMBROMID tabletter, som vi generelt finder mere effektivt og med en bedre bivirkningsprofil.

 

Patientgruppen som har behov for systemisk behandlinger er stigende, muligvis grundet bedre oplysning om tilstanden som en sygdomsenhed (ovenstående artikel fra Ugeskriftet og en aktiv patientforening, som har hjemmeside og facebookgruppe). Vi har også mistanke om, at antallet af sekundære hyperhidrosetilfælde er stigende, relateret til diverse medicinske behandlinger såsom antidepressive, migrænemidler, opioider, hormonpræparater og antidiabetika.

 

Vi har derfor behov for jeres hjælp til at håndtere patientgruppen. Vi vil rigtig gerne se patienterne til diagnostik og valg af effektiv og tolerabel terapi, men herefter vil vi gerne samarbejde med jer omkring langtidsbehandling af de udvalgte patienter, som har behov for langvarig antikolinerg behandling bl.a. med GLYCOPYRRONIUMBROMID.

 

Ved behov vil vi gerne invitere jer til et fyraftensmøde, hvor vi vil gennemgå teori omkring hyperhidrose, fortælle om vores erfaringer med patientgruppen og informere om de antikolinerge behandlinger.

 

Vi vil fortælle hvorledes recept på tabl. GLYCOPYRRONIUMBROMID 2 mg (100 stk) kan laves som magistrel recept på FMK-online. Patienter tager, normalt 1-4 tabletter dagligt. Hvis ønsket, har vi litteraturreferencer om behandlingen.

 

GLYCOPYRRONIUMBROMID er kontraindiceret til patienter med glaukom, urinretention, alvorlige mave-tarmsygdomme (fx paralyse eller svær colitis ulcerosa), myastenia gravis, eller blødningbetinget hjertesygdom. Bivirkninger kan være mundtørhed, forstoppelse, træthed, synsforstyrrelser, hudtørhed, hovedpine m.m. Bivirkninger er dosisafhængige og oftest forbigående.

 

Vi søger om enkelttilskud, når vi har sikret os at behandlingen tolereres, og der er god effekt. Hvis behandlingen er veltolereret og har den forventede effekt, vil vi gerne afslutte patienten fra vores regi til fortsat behandling via egen læge.

 

 

 

Kontaktoplysninger:

 

 

 

 

 


Siden er sidst opdateret: 18-01-2019 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring