Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilServiceafdelingerpilLogistikafdelingenpilOm afdelingenpilNyhederpilPatienterne får mere økologisk mad på OUH

Patienterne får mere økologisk mad på OUH

Fødevarestyrelsens økologiske spisemærke

Over 60 procent af madvarerne på OUH er nu økologiske. Det udløser 5. december Fødevarestyrelsens sølvmærke og en festmenu til patienterne.

Varm røget laks med urtecreme og chilidrops til frokost. Tre-retters menu til middag og kransekage til aftenkaffen.

Køkkenet på OUH Odense Universitetshospital-Svendborg Sygehus kræsede onsdag den 5. december lige et nøk mere for patienterne end vanligt.

Anledningen er, at knap 62 procent af de madvarer, som bruges i OUH’s køkken, nu er økologiske. Det udløser Fødevarestyrelsens Økologiske Spisemærke i sølv frem for det bronzemærke, som OUH har haft i et års tid.

Andre indkøbsvaner er ikke nok
- Sølvmærket er resultatet af næsten to års målrettet indsats. Det er ikke gjort med at købe økologiske gulerødder i stedet for konventionelle. Det har krævet nye retter, ny teknologi til forarbejdning af råvarer og nye opbevaringsanlæg, der sikrer, at madvarerne kan holde sig længere, forklarer driftsleder Inger Veje.

Bageriet på OUH er allerede helt økologisk. Inger Veje fremhæver flere grunde til at øge andelen af økologiske madvarer:

Godt for patienter, medarbejdere og samfundet
- Patienterne får mere frisk og appetitligt anrettet mad produceret fra bunden, medarbejderne oplever en øget stolthed og arbejdsglæde ved at lave den type mad, og så er det jo i sidste ende samfundsgavnligt. Vi er en af Fyns største arbejdspladser, så det gør en forskel, hvis vi handler mere bæredygtigt, siger Inger Veje.

Går efter guldet?
Regeringen har en ambition om, at alle offentlige køkkener skal have det økologiske spisemærke i 2020, så OUH er i god tid. Men er næste skridt så guldmærket, der udløses, når 90 procent af madvarerne er økologiske?

- Arh, nu er vi gået hurtigt fra bronze til sølv, så I første omgang samler vi nogle flere erfaringer og udvikler vores menuer for på den måde at tilføje nogle flere økologiske procenter inden for rammen af sølvmærket. Men på et senere tidspunkt tænker jeg da, at vi skal se på om det vil være muligt for os, siger Inger Veje.

Fakta om det Økologiske Spisemærke
Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi. Det Økologiske Spisemærke er gratis og viser, hvor stor en procentdel af de indkøbte føde- og drikkevarer, der er økologiske.

  • Bronzemærket: 30-60 procent økologi
  • Sølvmærket:60-90 procent økologi
  • Guldmærket: 90-100 procent økologi
     

Siden er sidst opdateret: 06-12-2018 af Odense Universitetshospital.



Tilgængelighedserklæring