Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilOUH Talks og OUH Short TalkspilOUH TALKSpilAfholdte arrangementerpil7. november 2018: Translationel empowerment og realisering af empowerment i klinisk praksis

7. november 2018: Translationel empowerment og realisering af empowerment i klinisk praksis

Translationel empowerment – at oversætte empowerment til virkelighed i det danske sundhedsvæsen

 

Sundhedsprofessionelle vil gerne arbejde empowerment-baseret. Men hvordan gør vi det lige? – og er det egentlig muligt i tider med besparelser i sundhedsvæsenet og øgede behov for behandling i en befolkning, hvor forekomsten af kroniske eller langvarige sygdomme stiger?

 

Vibeke Zoffmann vil i sit oplæg skitsere en mulig vej, hvor metoden, Guidet Egen-Beslutning (GEB), tilgængelig på Sundhed.dk kan anvendes i digitalt understøttede forløb, så patienter på tværs af tilstande får mobiliseret eget og sundhedsvæsenets potentiale i sammenhængende forløb, der efter behov involverer hospital, almen praksis og kommunale enheder.

 

GEB kan anvendes i papirformat, men også digitalt understøttet, idet den på Sundhed.dk findes i en generisk version og ni versioner tilpasset diabetes, KOL, kræft, gigt, inkontinens, kroniske smerter, barnløshed, endometriose og overvægt. Den digitale GEB er let at håndtere og give i fleksibelt omfang afhængigt af behov og muligheder, f.eks. 1-4 samtaler eller kun med anvendelse af ét ark. Digitalt udfyldt kan patienter drøfte refleksionssiderne face-to-face eller gøre det hjemmefra over video eller telefon og derved undgå spildtid og transport.   

 

Under oplægget vil Vibeke vise betydningen af patienters identitet og integritet for deres mulighed for at foretage bevidste valg, når de håndterer sygdommen i dagligdagen.

Hun viser desuden, hvordan personspecifik viden kan skabes med GEB og give grundlag for en fælles beslutningstagning, der udløser et potentiale til forandring i menneskers håndtering af kronisk sygdom. Det fremfører hun som argument for, at vi skal have personspecifik evidens som en nødvendig ingrediens i evidensbaseret praksis.

 

Under oplægget fortæller Vibeke, hvordan sundhedsprofessionelle kan opnå kompetence i GEB gennem blended learning, der indbefatter kommunikation, som effektivt understøtter patienters motivation og autonome valg; hvordan man i GEB reducerer ulighed og endelig, hvordan GEB kan være med til at styrke sundhedsprofessionelles arbejdsglæde.  

 

Se videoen fra arrangementet her:

 

 

Velkomst v. direktør Michael Dall

 

Præsentation v. professor Vibeke Zoffmann, Københavns Universitet og Rigshospitalet

 

 

 

 

 


Siden er sidst opdateret: 13-11-2018 af Direktionssekretariatet.