Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Kan robot hjælpe syge børn mod social isolation

Kommunikationsrobot

Silje med robotten, der fremover skal være hendes øjne og ører i børnehaven, når hun ikke selv kan være til stede på grund af sin sygdom.
 Kronisk syge børn må ofte kæmpe med deres rolle i fællesskabet, når de kommer tilbage i børnehave eller skole efter indlæggelser og andet fravær. H.C. Andersen Børnehospital på OUH vil nu undersøge, om en robot kan få børnene til at føle sig mindre udenfor og dermed gøre det nemmere at leve med sygdommen.

Silje er 5 år og går i børnehave. Men hun lider af en kronisk tarmsygdom, som gør, at hun har rigtig meget fravær, og det går ud over det sociale. De næste tre år skal Silje og en anden kronisk syg patient på H.C. Andersen Børnehospital på OUH teste en robot, der måske kan gøre det lettere at følge med i det sociale liv i deres institutioner på trods af deres store fravær og den sygdom, der præger deres dagligdag.

Den lille norske kommunikationsrobot er udviklet specielt til børn og unge med langvarige sygdomme. Robotten står i institutionen eller klasselokalet og fungerer som øjne og ører for det fraværende barn, så han eller hun kan følge med i det sociale liv og holde kontakten med vennerne hjemmefra eller fra hospitalssengen. Barnet kan selv styre robotten via en app på smartphone eller tablet.

En del af fællesskabet
- Vi forventer, at robotten kan skabe bedre sammenhæng i Siljes hverdage både på det sociale og faglige plan, og vi glæder os rigtig meget til at teste den de næste tre år, siger Siljes mor, Rikke Nyholm.

Silje kan kun være i børnehaven nogle timer midt på dagen, og hun har mange fraværsdage. Derfor går hun ofte glip af vigtige sociale aktiviteter, som f.eks. samlinger og gruppearbejde, at få en siddemakker på busudflugter, som man skal følges med resten af dagen, og den ugentlige cykeltur over til førskolebørnene i de nærliggende børnehaver.

- Med robotten vil Silje kunne være med i disse aktiviteter, og måske tale med sin siddemakker i bussen eller være med i cykelkurven, mens hun bliver behandlet hjemme eller kører den lange vej til hospitalet. På den måde kan hun bevare fællesskabet med de andre børn, så det bliver lettere at komme tilbage i børnehaven og falde ind i gruppen igen, når hun senere møder op, forklarer Rikke Nyholm.

Oversygeplejerske Lone Møller siger:
- På H.C. Andersen Børnehospital oplever vi mange kronisk syge børn og unge, der bliver socialt isoleret fra deres jævnaldrende på grund af sygdom og behandling. Vi arbejder meget bevidst på at skabe bedre rammer for børn, der skal leve med en kronisk sygdom eller en sygdom af længere varighed. Ved at afprøve de to donerede robotter har vi nu fået en ny mulighed for at styrke børnenes sociale liv. Det glæder os meget.

Officiel overrækkelse 8. februar
De to robotter bliver overrakt til Silje og den anden patient ved et arrangement på H.C. Andersen Børnehospital torsdag den 8. februar.

Det er en donation fra Heinrich og Laurine Jessens Fond, der har gjort testningen af de to robotter muligt. Fonden har til formål at hjælpe værdigt trængende personer, fortrinsvis syge eller gamle, hvis økonomiske kår ikke svarer til deres opdragelse og stilling.

 

Kommunikationsrobot

Via en app på telefonen kan Silje selv styre robotten og kommunikere med vennerne og pædagogerne i børnehaven, når det passer hende. Innovationskonsulent Christian Tvede fra OUH viser hende, hvordan hun skal gøre.
 

Kommunikationsrobot
Her er det Silje selv og mor Rikke Nyholm, der står foran robotten for at se, hvordan det virker.

 


Siden er sidst opdateret: 06-02-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring