Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilOm OUHpilPatientrelaterede afdelingerpilOdensepilNyhederpilSucces med fertilitetsbehandlingen m-Tese: Flere bliver gravide

Succes med fertilitetsbehandlingen m-Tese: Flere bliver gravide

Der er godt nyt til par, der kæmper med at få børn. På Fertilitetsklinikken, Odense Universitetshospital, har man succes med fertilitetsbehandlingen m-TESE- microdissektions-testikulær sperm extraction. Normalt bruger man en sædprøve - og hvis der ikke er sædceller i denne - udtages sædceller ved en simpel nålebiopsi fra testiklerne. Dog har et mindre antal mænd så få sædceller, at det ikke er muligt. M-TESE gør det netop muligt at finde sædceller hos denne gruppe af mænd.
 
"Vi har udført m-TESE på cirka 35 mænd og mere end 50% af parrene er lykkes med at blive gravide", fortæller Jens Fedder.
 
Anita Svinth Gravesen og Ole Svinth Gravesen er et af de par, der har haft glæde af m-TESE behandlingen.
 
"Vi har været meget glade for behandlingen, som har gjort det muligt for os at blive forældre. For bare få år siden havde det ikke være muligt, så for os er det helt fantastisk, at vi nu er lykkes med at blive gravide", fortæller Anita Svinth Gravesen og Ole Svinth Gravesen.
 
Behandlingen m-TESE er relativt udbredt i USA og Japan men praktiseres kun i få centre i Europa, heriblandt Fertilitetsklinikken i Odense. M-TESE blev indført i Odense i 2015, og resultaterne i Fertilitetsklinikken, er på niveau med succes-rater i de bedste internationale centre.
 
"Derfor har vi i Odense også haft enkelte selvbetalende patienter fra udlandet og vi arbejder hele tiden på at optimere og forbedre vores metoder yderligere. Vi har blandt andet introduceret en dyremodel, hvor eksperimentelle studier på væddere skal hjælpe os med at sikre, at vi benytter de metoder, der er bedst og mest lempelige for manden, uden at gå på kompromis med succes-raterne", forklarer Jens Fedder.
 
Fakta
• 15% af alle par oplever ufrivillig barnløshed defineret som uhonoreret ønske om graviditet af mindst 1-2 års varighed.
• I 1/3 af tilfældene findes årsagen til den ufrivillige barnløshed hos manden.
• Det anslås, at cirka 100 mænd årligt på sigt vil kunne have glæde af m-TESE. Det er realistisk, at cirka 50 af disse vil kunne blive behandlet på Odense Universitetshospital.
 
Sådan fungerer M-TESE behandlingen
Hos mænd med svært nedsat sædkvalitet, hvor der kun er få sædceller i sædprøverne, er det nødvendigt at foretage mikroinsemination, hvor en enkelt udvalgt sædcelle, under mikroskop, med en tynd glaspipette føres ind i hver af kvindens æg.
 
Hos 1-2% af alle mænd er situationen så alvorlig, at det slet ikke er muligt at påvise sædceller i sædprøverne. Denne tilstand, som kaldes azoospermi, har mange forskellige årsager. Hos de fleste mænd med azoospermi er det muligt at udtage sædceller, som kan indføres i den kvindelige partners æg, fra mandens testikler eller bitestikler ved hjælp af en såkaldt nålebiopsi.
 
I et mindre antal mænd med azoospermi er der imidlertid så yderst få sædceller i testiklerne, at det ville være helt usandsynligt, at man ville finde dem ved en vanlig nålebiopsi. Disse mænd udgøres bl.a. af mænd med såkaldt Klinefelter's syndrom, der har ganske små testikler og for få år siden var henvist til behandling med donorsæd. Ved m-TESE åbnes en eller begge testikler helt efter at en kapsel, der omgivet vævet, er spaltet. Testikel-vævet undersøges herefter systematisk under operationsmikroskop, mens manden er fuldt bedøvet.
 
Sædceller opmodnes i lange rør, kaldet Tubuli seminiferi. Når der ikke foregår normal sædcelle-produktion i disse, er de sædvanligvis tyndere og blegere. Kunsten ved operationen er derfor, under mikroskop, at identificere normalt kalibrerede "rør", som herefter afklippes med mikrosaks og sendes til videre undersøgelse i fertilitetsklinikkens laboratorium.
 

Kontaktinformation
Jens Fedder, Overlæge og Professor fra Fertilitetsklinikken i Odense.


Siden er sidst opdateret: 31-01-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring