Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilOm OUHpilPatientrelaterede afdelingerpilOdensepilOm afdelingenpilNyheder fra KIApilUtraditionelt middel skal skaffe fynske bloddonorer

Utraditionelt middel skal skaffe fynske bloddonorer

Miniblodbussen OUH

En ”miniblodbus”, som rykker ud til uddannelsesinstitutioner, virksomheder og events, skal vende den negative udvikling i antallet af donorer.

For at kunne hjælpe patienterne på OUH Odense Universitetshospital-Svendborg Sygehus har blodbanken på OUH brug for omkring 20.000 bloddonorer i korpset. På grund af afgang fra donorkorpset er der brug for mindst 2000 nye donorer hvert år, og i 2016 oplevede blodbanken for første gang i mange år en negativ udvikling i antallet af donorer.

Det har fået OUH til sammen med foreningen ”Bloddonorerne i Odense” at tage et utraditionelt middel i brug. Foreningen har leaset en varevogn til OUH og omdannet den til en ”miniblodbus.” Den vil fynboerne fremover kunne møde på uddannelsesinstitutioner, arbejdspladser, koncerter og andre begivenheder, hvor mange mennesker er samlet.

Nok den første af sin slags i Danmark
”Så vidt jeg ved, er miniblodbussen den eneste af sin slags i Danmark, men man bruger det også i Tyskland og Sverige. Når flere donorer går på pension end der kommer nye til, er der behov for at gøre noget. Med miniblodbussen får vi både en rullende reklamesøjle for behovet for bloddonorer, men samtidig også en mulighed for at møde folk, der hvor de er, og få dem hurtigt ind i folden, hvis de viser interesse,” forklarer Thomas Kaa, formand for Bloddonorerne i Odense.

Minibus giver hurtigere papirgang
Man kan ikke donere blod i miniblodbussen, men potentielle nye donorer kan få en samtale om det at være donor og afgive de blodprøver, der er nødvendige for at kunne blive donor. Ved tidligere rekruttering ”på gaden” endte potentielle donorer med at gå tabt i den efterfølgende papirgang, men bioanalytiker Elizabeth Hanmann fra Klinisk Immunologisk Afdeling på OUH, tror på, at miniblodbussen kan mindske frafaldet:

Jo yngre donorer, jo bedre
”Fordi jeg er med i miniblodbussen, kan jeg tage de nødvendige prøver for fx blodtype med det samme, og vi kan booke den første tid, da der er opkobling til blodbanksystemet. Alle interesserede er velkomne, men jo yngre, jo flere gode år har de jo at donere blod i,” siger Elizabeth Hanmann.

OUH er åbne over for forslag til besøg
Netop den unge målgruppe betød også, at miniblodbussen havde sin premiere ved torsdagskoncerten i Kongens Have i Odense torsdag den 6. juli. Bussen rykker henover sommeren blandt andet ud til de øvrige torsdagskoncerter og blomsterfestivalen i Odense. Derudover opsøger OUH uddannelsesinstitutioner, virksomheder og events, hvor det kunne være relevant med besøg, men faktisk er man også velkommen til at kontakte OUH, hvis man vil have besøg af miniblodbussen og dermed bakke op om behovet for donorer. Det kan ske på mailadressen Odense@bloddonor.dk

Miniblodbussen i Kongens Have

Fakta om bloddonorer
For at blive bloddonor skal du:

  • være sund og rask
  • være mellem 17 og 60 år
  • veje mindst 50 kg

Der kan være stor forskel på, hvor ofte du bliver indkaldt. Det afhænger af, hvilken blodtype du har, og hvor stort forbruget er på netop dit blod. Der skal dog gå mindst tre måneder mellem hver donation, så du kan maksimalt give blod fire gange om året.


Siden er sidst opdateret: 03-08-2017 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring