Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

2 mio. til scanningsrobot

Forskere fra OUH og SDU har netop fået bevilget to mio. kr. til at arbejde videre med en robot til ultralydsscanning af patienter med leddegigt.
 

Søren Just er speciallæge og forsker i leddegigt og har været med til at udvikle robotten.

- Med scanningsrobotten kan gigtpatienterne få scannet hænderne ved alle besøg, og billederne bliver automatisk gemt og sammenlignet fra gang til gang, så vi præcist kan følge patientens sygdom. Det er ikke tidsmæssigt muligt i klinikken nu, så robotten bliver en rigtig stor hjælp for lægerne og vil derved også give patienterne en bedre behandling, fortæller Søren Just.
 

Robotten består af en arm, der er monteret på et bord med en glasplade, hvor patienten lægger den hånd, der skal scannes. Robotten har sensorer, der mærker på hånden, så den scanner de rigtige steder uden at trykke for meget. Derefter skal den gemme og analysere data og give en score for gigtens aktivitet.
 

Søren Just synes, det er spændende at være med til at udvikle robotten.

- I fremtiden tror jeg bestemt, at vi i klinikken kommer til at arbejde sammen med robotter. Og i udviklingen er det vigtigt med et tæt samarbejde, så vi løser vores sundhedsfaglige udfordringer på den bedst mulige måde, siger han.


Flere robotter på vej
Der er mange muligheder for scanningsrobotten, når den er færdigudviklet. Ideen er, at den i fremtiden også skal kunne bruges til diagnostik af andre sygdomme, fx på hjerteafdelingen eller i akutmodtagelsen.

Direktør på OUH, Peder Jest, er begejstret for udviklingen.

- Robotter er en vigtig del af fremtiden her på OUH. Scanningsrobotten er et rigtig godt eksempel på, hvordan teknologien hjælper os med at give patienterne en bedre behandling, uden at det bliver dyrere, siger Peder Jest.
 

Om projektet
Robotten udvikles af SDU Robotics i tæt samarbejde med det kliniske personale på OUH og innovationskonsulenter i OUHs Center for Innovativ Medicinsk Teknologi.

Kontaktpersoner:

  • Thiusius Rajeeth Savarimuthu, lektor, ph.d., SDU Robotics
  • Henrik Gaunsbæk, innovationskonsulent og projektleder, Center for Innovativ Medicinsk Teknologi 
  • Søren Andreas Just, speciallæge i reumatologi på Medicinsk afdeling, Svendborg Sygehus og forsker i leddegigt på Reumatologisk afdeling, OUH
  • Nikolaj Iversen, cand.polyt, robotværkstedet, OUH Facilities Management

Siden er sidst opdateret: 05-07-2017 af Odense Universitetshospital.