Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilDirektion og stabepilStabsafdelingerpilKlinisk UdviklingpilOm afdelingenpilNyt fra afdelingenpilFynboerne ønsker forskning i effekten af frivillige førstehjælpere

Fynboerne ønsker forskning i effekten af frivillige førstehjælpere

Hans Mickley, professor og overlæge, Hjertemedicinsk Afdeling B på OUH, modtog forskningsbevillingen i Et sundere Fyn 2017

Mere end 12.000 borgere gjorde deres stemme gældende, da OUH bad dem uddele op til 1 million kroner i forskningsmidler.

Kun omkring 15 % af alle som får et hjertestop uden for et hospital er stadig i live 30 dage efter hjertestoppet.

Hans Mickley, professor og overlæge, Hjertemedicinsk Afdeling B på OUH, vil derfor teste udbyttet af en model, hvor frivillige førstehjælpere ved hjælp af et GPS system guides frem til både lokalisationen af hjertestoppet og den nærmeste hjertestarter.

Forskningsmidler uddelt af borgerne
Og det har han netop fået forskningsmidler til, men formentlig for første gang i Europa er pengene bevilliget af borgerne. Under overskriften ”Et sundere Fyn” havde OUH’s forskningsråd udvalgt fem sundhedsfagligt relevante og bevillingsværdige forskningsprojekter, som fynboerne kunne stemme om fra 19. april til 1. maj. Det projekt med flest stemmer kunne få op til én million kroner til sit forskningsprojekt.

De nominerede på scenen til interview med TV2 Fyn under Et sundere Fyn

Aktiv rolle til borgerne i vinderprojekt
”Jeg er jublende glad og stolt på mit teams vegne - og stor tak til borgerne, der har stemt. Faktisk er vores projekt jo også udpræget i Et sundere Fyns ånd, fordi vi virkelig inddrager borgerne ved at give dem en aktiv rolle som førstehjælpere. Det har både været anstrengende og anderledes sådan i det åbne at skulle dyste om forskningsmidler, men også spændende at komme i så tæt dialog med borgerne, fortæller Hans Mickley. Forskningsmidlerne skal gå til en ph.d.-studerende, som efter planen begynder efter sommerferien.

Stort borgerengagement under afstemningsperioden
Et Sundere Fyn blev arrangeret i samarbejde med SDU og TV2 Fyn. I afstemningsperioden har over 12.000 stemt på ét af de fem nominerede forskningsprojekter, og TV2 Fyns videoer om projekterne er blevet set over 250.000 gange. På den baggrund vurderer Kim Brixen, direktør på OUH og formand for hospitalets forskningsråd, at det nye og mere borgerinddragende koncept har gavnet både patienter og forskere.

Borgerne havde mulighed for at møde forskerne bag de fem nominerede projekter i Et sundere Fyn 2017, da vinderen skulle findes på Svendborg Sygehus

Alle har grund til at glæde sig
”Stort tillykke til Hans Mickley og hans team, men faktisk har alle forskerne, borgere og patienter grund til at glæde sig. Vores ambition var at inddrage fynboerne mere i den lokale sundhedsforskning, og med så stor opmærksomhed må det siges at være lykkes. Vi får bedre forskning, der er lettere at omsætte til konkret behandling ved at have borgerne og patienterne med i maskinrummet, og vores fem nominerede forskergrupper har i processen fået mange spørgsmål og brugbare tilbagemeldinger fra borgerne, siger Kim Brixen, som er åben over for at gentage ”Et sundere Fyn” næste år igen.

Odense Universitetshospital-Svendborg Sygehus (OUH) bruger årligt over 200 millioner kroner på forskning.
 


Siden er sidst opdateret: 03-05-2017 af Odense Universitetshospital.