Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Afstemningen er åben: Hvad skal OUH forske i?

Fynboerne kan stemme om, hvilket forskningsprojekt, der skal have op til én million kroner

Fem projekter om henholdsvis brystkræft, hjertestop, leddegigt, diabetes, stofskiftesygdomme samt muskel- og knoglestyrke hos børn er i spil til at modtage op mod 1 million kroner i forskningsmidler.

Under overskriften et ”Et sundere Fyn” offentliggør Odense Universitetshospital-Svendborg Sygehus (OUH) i dag et samarbejde med SDU og TV2 Fyn om at inddrage fynboerne mere i den lokale sundhedsforskning.

Læs mere om overvejelserne bag Et Sundere Fyn.

Fra i dag og frem til 1. maj kan borgerne stemme om, hvilket af fem sundhedsfagligt relevante projekter udvalgt af forskningsrådet på OUH, der skal have op til én million kroner i forskningsmidler.

Sådan stemmer du 
Du kan læse mere om projekterne nedenfor og afgive din stemme på http://www.tv2fyn.dk/tema/et-sundere-fyn

Vinderen kåres ved et TV2 Fyn-transmitteret arrangement på Svendborg Sygehus om aftenen 1. maj. Du kan vinde to billetter til gallaaftenen her.
 

Malene Grubbe Hildebrandts projekt om skræddersyede brystkræftforløb er blandt fem nominerede til Et sundere Fyn 2017

Skræddersyede brystkræftforløb
Ansøger: Malene Grubbe Hildebrandt, overlæge, Nuklearmedicinsk Afdeling.

Brystkræft er en den hyppigste kræftsygdom blandt kvinder i Danmark, og ca. 1500 kvinder i Danmark får hvert år konstateret, at sygdommen har spredt sig til andre dele af kroppen.

Projektet skal afdække hvilke scanningsmetoder, der giver den mest nøjagtige diagnose og løbende viser effekten af kræftbehandlingen.

Projektet skal desuden ved hjælp af vævsprøver fra den oprindelige brystkræftknude og vævsprøve fra området med brystkræftspredning undersøge tilbyde en mere nøjagtig bedømmelse af kræftspredningen og opdage eventuel manglende virkning af behandlingen tidligere end ved traditionel diagnostik.

Hensigten er at kunne tilrettelægge et skræddersyet behandlingsforløb for den enkelte kvinde.
 

Henrik Christesens projekt om muskel- og knoglestyrke hos førskolebørn er blandt fem nominerede til Et Sundere Fyn 2017

Muskel- og knoglestyrke hos førskolebørn (Børnekohorten)
Ansøger: Henrik Christesen, overlæge, H.C. Andersen Børnehospital.

I Danmark har flere undersøgelser vist, at omkring 50 % af befolkningen har let og ca. 15 % moderat D-vitaminmangel. Nye tal fra Odense Børnekohorte viser, at 27 % af gravide, men 48 % af alle nyfødte har lavt D-vitamin.

Projektet skal afdække betydningen af niveau af D-vitamin under graviditet og barndom på 6-årige børns muskelstyrke, motorik og fysisk aktivitetsniveau. Projektet skal identificere optimale strategier for sundhedstiltag, der understøtter børns muskelsundhed som grundlag for en sund og aktiv barndom.

Børnene og deres familier vil blive tilbudt en grundig undersøgelse af børnenes fysiske heldbred, hvor barnets motoriske udvikling), muskelstyrke (håndkraft, kropsstyrke, eksplosiv styrke i benene) og objektive fysiske aktivitetsniveau vurderes.
 

Hans Mickleys projekt om brug af frivillige førstehjælpere ved hjertestop er blandt fem nominerede til Et Sundere Fyn 2017

Hjertestarter - brug af frivillige førstehjælpere ved hjertestop
Ansøger: Hans Mickley, professor og overlæge, Hjertemedicinsk Afdeling B.

Prognosen ved hjertestop udenfor hospital er meget dårlig. Kun omkring 15 % overlever den første måned efter hjertestoppet.

Projektet vil derfor teste udbyttet af en model, hvor frivillige førstehjælpere ved hjælp af et GPS system guides frem til både lokalisationen af hjertestoppet og den nærmeste hjertestarter.
 

Laila Twisttmann Bays projekt om livet med leddegigt er blandt de nominerede til Et Sundere Fyn 2017

Livet med leddegigt
Ansøger: Laila Twisttmann Bay, udviklingssygeplejerske, Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D, og kommende ph.d.ved Reumatologisk Afdeling C.

Der er ca. 36.000 personer med leddgigt i Danmark, og der opstår mere end 2000 nye tilfælde om året. De fleste er over 50 år, når de rammes af sygdommen og to ud af tre er kvinder.

Leddegigt kræver livslang behandling for at lindre symptomer, mindske følger af sygdommen og øge patientens overlevelse.

Både den medicinske behandling og selve sygdommen kan påvirke patientens hverdagsliv og livskvalitet.

Det overordnede formål med projektet er, at få mere viden om og forståelse af forskellige typer af sårbarhed i livet med leddegigt. Herunder særligt voksne patienters oplevelse af sygdom, behandling, ensomhed og seksualitet i livet med leddegigt.
 

Mette Juel Rothmanns projekt om telemedicinske konsultationer for patienter med diabetes eller stofskiftesygdomme er blandt fem nominerede til Et Sundere Fyn 2017

Telemedicinske konsultationer for patienter med diabetes eller stofskiftesygdomme
Ansøger: Mette Juel Rothmann, ph.d. og forskningssygeplejerske, Endokrinologisk Afdeling M

Patienter ses i dag i højere grad som partnere, der aktivt involveres og har indflydelse på mødet med sundhedsvæsenet. De vil samtidig i stigende grad forventelig søge viden og information om egen sundhed eller sygdom, og dermed også være fortrolige med brugen af forskellige teknologier.

Hypotesen er, at en patient-drevet, telemedicinsk understøttende adgang til ambulant behandling vil forbedre patienternes tilfredshed, behandling og pleje, og for færre ressourcer.

Projektet vil således afklare, om video-konsultationer for patienter med diabetes eller stofskiftesygdomme kan indføres som et tilbud i klinisk praksis.
 


Siden er sidst opdateret: 25-04-2017 af Odense Universitetshospital.