
HCA Børnekirurgisk Center på Odense Universitetshospital har som de første i Europa benyttet en helt ny teknik til at operere et barn med et spiserør, hvor det midterste stykke manglede. To midlertidigt indsatte magneter har fået de to spiserørs-ender til at mødes og gro sammen.
– Det vil være en væsentlig forbedring af disse børns livskvalitet, hvis vi kan bruge denne magnet-metode på flere børn fremover, siger børnekirurg Lars Rasmussen fra Kirurgisk Afdeling A på OUH.
Får enderne til at mødes
Årligt fødes mellem 15 og 20 børn i Danmark, hvor dele af spiserøret mangler. Hos de fleste af disse børn kan man umiddelbart efter fødslen, ved en operation gennem brystvæggen, sætte spiserørs-enderne sammen. Hos mellem 1 og 3 af disse patienter mangler et så langt stykke, at man ikke umiddelbart kan etablere forbindelse mellem enderne og dermed til mavesækken.
Disse patienter får umiddelbart efter fødslen anlagt en fødesonde gennem bugvæggen til mavesækken og efter et par måneder vurderes barnets spiserørs ender på ny. Men hos langt de fleste er det fortsat ikke muligt at de to spiserørsender kan nå helt sammen. Løsningen for dem har hidtil været, enten at få opereret et stykke af tarmen ind som ny del af spiserøret eller at få flyttet mavesækken op i brystkassen mellem lungerne. Den sidste metode er den, der oftest bruges i dag. Mavesækken vil normalt fylde halvdelen af lungens plads i højre side af brystkassen.
Sparer for større indgreb
Den hidtil brugte operation et noget større indgreb, der kræver at barnet efterfølgende har et længere hospitalsophold, og som giver varige mén som vanskeligheder ved at indtage normal føde og at maden kan løbe svælget og måske lungerne med kroniske lungeproblemer til følge. Derudover kommer de problemer, der opstår, fordi lungernes plads i brysthulen er reduceret med en tredjedel.
Trækker som en elastik
Magnetteknikken udnytter, at spiserørs enderne normalt vokser hurtigere end brystkassen gør hos de små børn, men at de ikke altid vokser således, at enderne kan nå helt sammen. Magneterne sikrer, at spiserøret som en elastik strækkes over tid, og hermed at enderne vokser ”rigtigt”. Efter et stykke tid mødes magneterne, og spiserørsenderne begynder at vokse sammen, og til sidst gennembrydes vævet i spiserørs enderne mellem de to magneter.
Et liv med færre mén
Kirurgen understreger, at barnet ikke var blevet værre stillet, hvis magnetoperationen ikke havde lykkedes.
Nyt Børnekirurgisk Center
Mandag den 3. april åbner Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie officielt det nye HCA Børnekirurgiske Center på OUH.
Børn med tilsvarende defekt vil ofte få mavesækken flyttet op i brystkassen i stedet for det manglende spiserør, ofte med varige men til følge.
Han har som den første kirurg i Europa benyttet den nye teknik, hvor magneter bruges til at få børns misdannede spiserør til at mødes og vokse sammen. Metoden har, så vidt han selv har kunnet undersøge, hidtil kun har været brugt på 7 børn med denne type spiserørs-defekt, og alle de operationer er foretaget i Argentina.
Kirurg Lars Rasmussen og
familien til det nyopererede barn
– Vi har nu har prøvet den nye magnet-metode på et enkelt barn. Resultaterne tyder på, at barnet forhåbentlig bliver udskrevet herfra indenfor få uger. Det vil for barnet være en kæmpe forbedring, siger Lars Rasmussen.
– Den argentinske kirurg fik ideen, og den teknik har vi nu kopieret for første gang. Efter en uges tid med magneter i barnets spiserørsenderne, var de vokset sammen, og vi kunne vi trække magneterne ud igen. Mit håb er helt klart i fremtiden, at kunne udvikle teknikken, så den kan hjælpe endnu flere børn med spiserørsmisdannelser til at få et bedre liv, også dem, hvor misdannelserne er mere komplicerede siger Lars Rasmussen.
– Vi ville stadig på vanlig vis kunne have trukket mavesækken op i brystkassen til den del af spiserøret, der ligger op mod halsen. Den store operation var vores back-up-plan, men på denne her måde giver vi barnet en chance for et liv med langt færre varige men, og indtil videre er det gået helt som forventet. Barnet kan for første gang få helt normalt bryst hos sin mor, siger han.
Her vil de involverede afdelinger samarbejder omkring de højtspecialiserede behandlinger inden for børnekirurgi.