Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilDirektion og stabepilDirektionpilnyhederpilI Danmark taler læger og sygeplejersker både til studerende og patienterne!

I Danmark taler læger og sygeplejersker både til studerende og patienterne!

Besøg fra Tanzania

 

Når man kigger ud i verden eller verden kigger ind hos en, bliver det åbenlyse nogle gange overraskende. Fire studerende fra Tanzania har netop afsluttet et studieophold i Odense og fik, inden de tog tilbage til Tanzania, en snak med direktør Kim Brixen om sundhedsvæsnet i Danmark, som de oplevede det.
 

Når man skal møde tre sygeplejestuderende og en jordemoderstuderende, forventer man – helt i takt med dansk tradition - at møde fire kvinder. Men det var tre mænd og en kvinde, der en sen fredag eftermiddag mødte op på Kim Brixens kontor til en snak om de erfaringer, de har gjort sig som udvekslingsstuderende i Danmark hos University College Lillebælt (UCL) de seneste fire måneder.
 

Mussa Bago, Nyagwaswa Michael og Emmanuel Surmari er alle unge mænd i gang med en bachelor i sygepleje. Glorialoveness Lyimo er jordemoderstuderende og, ganske som tilfældet er i Danmark, kvinde.
 

- De fleste sygeplejersker ude på sygehusene er kvinder. Men når man læser på bachelor niveau i Tanzania, så er der flest mænd på studiet, forklarede Emmanuel Surmari den lidt overraskende kønsfordeling med, uden helt at kunne redegøre for, hvor de mandlige studerende så havnede efter endt uddannelse.
 

De fire studerende har fulgt undervisningen på UCL i fire måneder, efterfulgt af to uger i klinikken. Alt for lidt tid i klinikken, mente alle, for det havde gjort meget stort indtryk på de fire unge at følge logistik og behandling i det danske sygehusvæsen.
 

Lægerne taler jo med folk!
Tanzania og Danmark er på ingen måder sammenlignelige. Hvis man ikke har penge i Tanzania, så smækker døren til sygehuset i . Det er en hverdag, der ligger langt væk fra det danske velfærdssystem. Men selv om hele opbygningen af vores sundhedssystem er markant anderledes, bød mødet med klinikken på endnu flere overraskelser for de tre sygeplejestuderende.
 

- Vi blev modtaget meget venligt rundt omkring af både sygeplejersker og læger. I Tanzania ville en studerende blive introduceret for personalet, men aldrig for patienten. Her på OUH forklarede lægen eller sygeplejersken overfor patienten, hvem vi var. Der er en helt anden holdning til patienten, og vi mødte ikke et uvenligt ansigt. Det ville vi desværre helt sikkert have gjort i Tanzania, fortalte Nyagwaswa Michael.
 

Også de interne relationer blandt det kliniske personale kom helt bag på de unge.
 

- Både lægen og sygeplejersken lærer hele tiden fra sig til de studerende og de nye medarbejdere. Alle kendte deres ansvar i forhold til patienten. Selvom der var meget udstyr, var sygeplejersken hele tiden opmærksom på at observere og handle, hvis det var nødvendigt. I Tanzania står sygeplejerske tre skridt bag lægen og gør hvad han siger, sagde Mussa Bago.
 

Tænk at være hos den fødende kvinde!
Glorialoveness Lyimo havde som jordemoderstuderende fulgt en jordemoder i Vollsmose og var tydeligt berørt af den fødsel, hun også havde været med til i sin korte tid i praktik.
 

- Der er en helt anden holdning til fødsler i Danmark. Det fik mig næsten til at græde, da jeg så al den hjælp og omsorg, som kvinder får, når de føder her i Danmark. Det var helt fantastisk. I Tanzania har vi slet ikke tid til at hjælpe kvinden, hun må klare sig selv. Og det er ikke kun et ressourcespørgsmål, det er ligeså meget et holdningsspørgsmål. Problemet er vores attitude til den fødende kvinde, fortalte Glorialoveness Lyimo.
 

Det blev til en lang snak på Kim Brixens kontor, inden de unge skulle videre til afskedsfest for at vende tilbage til Tanzania med deres mange erfaringer. En snak, der gjorde indtryk på direktøren.

- Det, at andre ser på vores arbejdsmetoder, holdning og daglige kontakt med både patienten og hinanden med andre øjne, synes jeg er værdifuldt. Kan vi lære noget af en gruppe unge fra Tanzania? Ja det mener jeg faktisk, vi kan. De lægger jo mærke til det, der fungerer, det, der er godt, alt det, som vi til dagligt tager som en selvfølge, men som vi skal værne om. De fire unge var flere gange inde på vores holdning og attitude, både til hinanden og til patienten. Og som de selv blev mødt af på de afdelinger, der tog imod dem, det var dejligt at høre, sagde Kim Brixen efter besøget.
 

Besøg fra Tanzania
 
De fire unge studerende 


Siden er sidst opdateret: 12-01-2017 af Odense Universitetshospital.