Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Fem udfordrende år for FAM

FAM forsidebillede

 

FAM i Svendborg og Odense har netop rundet deres fem års-jubilæum. Det blev fejret med lagkager begge steder, men opstarten har ikke kun været lutter lagkage.

Patienterne har fået én indgang, kvaliteten af akutarbejdet har taget et kvantespring, livstruede patienter bliver mødt af et hold specialister, der står klar til at redde liv, og alle patienter får en hurtigere diagnose, og dermed hurtigere behandling.

FAM er efter fem år en succes på mange områder, besøgende fra hele verden tjekker ind, og udviklingen af akutarbejdet fortsætter.
For at nå så langt, har medarbejderne sammen med ledelsen på FAM både i Svendborg og i Odense været med på en uforudsigelig, krævende og til tider hård rejse.

Udfordringer i kø
Opbygningen af Fælles Akut Modtagelsen i Svendborg og Odense har budt på strabadser, både af faglig karakter, og i forhold til de mange forskellige kulturer, der skulle integreres og finde et fælles fodslag. Til dette blev der udarbejdet en hvidbog med et beslutningsgrundlag, som den dag i dag danner fundamentet i Akutarbejdet i Svendborg og Odense.   Meget er ændret undervejs, påpeger ledende overlæge på FAM i Odense, Michael Hansen-Nord, der har været med hele vejen i Odense sammen med oversygeplejerske Charlotte Mose Hansen.

- Vi troede f.eks. at en sygeplejerske i en fælles akutmodtagelse var en omnipotent person, der kunne varetage alle situationer. Men der blev vi hurtigt klogere. Specialerne var langt mere kompliceret og vi har nu fundet en måde, hvorpå sygeplejerskerne alligevel kan få fuld synergi af hinandens kompetencer uden at skulle ind i alle specialerne, fortæller Michael Hansen-Nord, som et eksempel på et område, hvor større justeringer og ændringer var påkrævet, for at logistik og faglighed skulle gå op i en højere enhed.

Ledelserne og direktionen måtte erkende, at en Akutmodtagelse ikke kunne drives ens på to så forskellige matrikler. Derfor fusionerede FAM og Medicinsk Afdeling M i Svendborg i 2015 og den konstellation fungerer godt. Dog har afdelingen siden arbejdet på at finde sit ståsted – ikke en nem organisatorisk opgave.

Mette Worsøe tiltrådte som konstitueret ledende overlæge på Medicinsk Afdeling M/FAM i 2016 og har, sammen med oversygeplejerske Mathilde Schmidt-Petersen, måttet arbejde med blandt andet rekrutteringsproblemer og vakancer, forhold der  fik røde tal frem i den seneste MTU.

- Vi har brug for stabilitet. I starten af 2016 blev der præsenteret et regionalt sparekatalog, hvor FAM Svendborg indgik. Det gav anledning til usikkerhed i en i forvejen presset personalegruppe. Derudover har personalet har haft forskellige ledelser og der har ikke været mulighed for at konsolidere, før tingene igen blev ændret. Det har således været en turbulent tid, og det afspejler sig naturligvis i arbejdsmiljøet og i den seneste MTU. Vi har en dygtig personalegruppe, som gerne vil FAM, og derfor er jeg rigtigt glad for, at så mange har svaret på den seneste MTU undersøgelse – det er en forudsætning for at få et godt arbejdsmiljø, hvor både unge og erfarne vil søge hen, så vi kommer ud af en bemandingssituation, hvor vi hele tiden løber lidt for stærkt, fortæller Mette Worsøe, der understreger, at undersøgelserne også viser, at den faglige stolthed blandt personalet er intakt trods turbulensen.

Fælles for begge akutmodtagelser er, at patienten bliver mødt af speciallæger i døren og at den professionelle tilgang til akutarbejdet er højnet væsentligt.

- Akutarbejdet før FAM’s tid er nærmest et ubeskrevet blad. Der var ikke i Danmark nogen dokumentation af hvordan akutte patienter blev behandlet, men der var en indikation af, at der manglede faglige kompetencer og en logik i behandlingsforløbet. I dag  er arbejdet med akutpatienterne meget mere målrettet. Vi har bragt de faglige specialer i front og opnår dermed en synergi, i stedet for, som før, at arbejde i søjler, fortæller Michael Hansen-Nord og Mette Worsøe.

 

Fem års fødselsdag fejres i Svendborg
 
FAM Svendborg fejrede jubilæet samtidig med FAM Odense - men var faktisk den første til at runde de fem år.
 
FAM Odense
 
Også i Odense var der lagkage til medarbejderen - mere end denne ene, der er vist på billedet her.


 


Siden er sidst opdateret: 13-01-2017 af Odense Universitetshospital.