Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Ny stuegang skaber bedre patientflow

Stuegang på OUH’s sengeafdelinger burde være en prioriteret funktion, hvor patienten inden for et afgrænset tidsinterval tidligt på dagen kan forvente at blive orienteret om sin sygdom og få udleveret en samlet behandlingsplan, der opsummerer forskellige faggruppers anbefalinger.

Omfatter behandlingsplanen en udskrivning, bør stuegangen ske tidligt nok på dagen til, at patienten kan komme hjem og afdelingen nå at lave en aftale med den kommune, som eventuelt skal modtage patienten. Alternativt vil en ellers udskrivelsesklar patient risikere at skulle overnatte en ekstra nat i en hospitalsseng. 

Det er målsætningen for det generiske koncept ”Konsultation,” som indtil videre syv afdelinger på OUH arbejder med.

Tidligere blodprøvesvar har bidraget til kortere indlæggelsestid
Erfaringerne fra de syv afdelinger har blandt andet fået den konkrete betydning, at bioanalytikerne fra Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi nu møder tidligere ind. Dermed kan de behandle udvalgte blodprøver for hele huset tidligt nok til, at resultaterne af dem kan indgå i stuegangen samme formiddag

Fra stuegang til konsultation
”Stuegang skal i højere grad være en konsultation, og ikke bare noget man gør, når man får tid mellem operationer. Selvom vi nok aldrig rammer et decideret klokkeslæt, skal patienten i højere grad kunne regne med, hvornår vi møder frem,” siger Peter Sørensen, ledende overlæge på Onkologisk Afdeling R og såkaldt konceptejer for det generiske koncept.

Arbejdet med det generiske koncept er muligvis ikke hele forklaringen, men i projektperioden har Peter Sørensen kunnet konstatere, at indlæggelsesperioden for kræftpatienterne på hans afdeling er nedbragt med 1-2 dage.  

Konceptet omfatter ikke en fasttømret tjekliste, som alle afdelinger skal følge, men snarere en anvisning af de overvejelser man bør gøre sig om en række af forhold omkring stuegangen, både dem som patienten ser (forscenen) og dem som foregår ”bag tæppet” (bagscenen):

”Det er ikke en one size fits all model, dertil er vores afdelinger for forskellige. Men nu har syv afdelinger deltaget, og alle har været glade for via projektet at få sat struktur på stuegangen,” fortæller Peter Sørensen.

Fakta om det generiske koncept ”Konsultation.”
På sigt skal alle OUHs afdelinger med sengeliggende patienter indgå i konceptet, som er udviklet i et samarbejde mellem

  • Øre- Næse- og Halskirurgisk Afdeling F
  • Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D
  • Neurologisk Afdeling N
  • Onkologisk Afdeling R

I september 2016 trådte Geriatrisk Afdeling G, Hæmatologisk Afdeling X og Nyremedicinsk Afdeling Y så ind i projektet, og i begyndelsen af 2017 træder yderligere tre afdelinger ind.

Konceptgruppen bag konceptet står, sammen med konsulenter fra staben KFIU, til rådighed for sparring for nye afdelinger og hjælper med at sætte processen i gang.

Læs mere om det generiske koncept her


Siden er sidst opdateret: 14-12-2017 af Odense Universitetshospital.