Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Sikker medicinering

Sikker medicinering

Patientsikkerhed og sikker medicinering hænger uløseligt sammen. Men der er mange fejlkilder på området - blandt andet når patienten udskrives.

Fejl i medicinering udgør en tredjedel af alle utilsigtede hændelser på OUH. Det viser, at det er et komplekst område. Derfor valgte riskmanager Helle Rexbye og kvalitetskonsulent Knærke Søgaard at invitere til en temadag om emnet. Og det viste sig, at have bred interesse.

- Vi havde sygeplejersker fra mange forskellige afdelinger og fra alle matrikler på OUH. Det er vi rigtigt glade for, da fokus på området udgør en væsentlig del af vores patientsikkerhedsstrategi, fortæller Knærke Søgaard.
To af de store emner på dagen var patientidentifikation og overgange i forhold til primærsektoren. Og disse emner skal netop i fokus, mener en af deltagerne.

- Patienten skal identificeres korrekt inden vi giver medicin. Jeg hører ikke mine kollegaer spørge, inden de medicinerer,  og jeg spørger også selv kun første gang, jeg møder en patient. Vi ved jo godt, at vi skal, men meget få overholder de regler, fortæller hun.

Og det er et problem, for netop der ligger en af de store fejlkilder, som kan have konsekvenser for patienten, fortæller Helle Rexbye.

- Vi havde også valgt at have et oplæg om E-læring for sygeplejestuderende på programmet. Der  bliver begået en del regnefejl, og derfor er det vigtigt at klæde de kommende sygeplejersker på til at regne hurtigt og fejlfrit. Det kan man heldigvis via E-læring og det blev formidlet ud i dag, siger Helle Rexbye.

En anden af de store fejlkilder er overgange. Overgange mellem de forskellige afdelinger – og dem kan der være en del af i et patientforløb – og overgangen fra sygehuset til primær sektoren.

Pia Kristine Lüders Røge er ansat i Odense Kommune som hjemmesygeplejerske. Hun var til stede for at fortælle om patientinddragelse ved medicinering i kommunalt regi og har selv kunnet konstatere, at der kun skal små ting til, før fejlen opstår.

- Da jeg så billederne af medicindoseringsæskerne i oplægget for lidt siden, blev jeg klar over, at det er en udfordring og kilde til UTH, at doseringsæskerne er anderledes end dem borgerne selv køber. Doseringsæskerne vi benytter i Odense Kommune starter altid med "morgen" og ikke som nogle æsker medgivet fra OUH med "aften". Hjælperen, patienten eller pårørende kan dermed risikere at tage forkert medicin på forkerte tidspunkter, fordi de vil gøre, som de plejer. Nogle gange er der også ekstra medicin i kuverten, til andre givningstidspunkter. Dem risikerer vi først at opdage senere, fordi vi ikke er orienteret om, at de er der. Efter dagen i dag vil jeg finde frem til kommunens riskmanager eller kvalitetsmedarbejder og foreslå, at vi sætter fokus på området, fortæller Pia Kristine Lüders Røge.
 

Uden de mange oplægsholdere, der leverede professionelle og ærlige oplæg, ville dagen ikke have været så konstruktiv, mener begge arrangører, der hermed sender en stor tak til alle, der bidrog til en læringsrig dag.

 

Link til side med oplæg fra medicineringstemadagen.

 

Temadag

 


Siden er sidst opdateret: 12-12-2016 af Odense Universitetshospital.