Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Topfrise til forsiden på www.ouh.dk

Hjælp med at finde ud af, om type 2 Diabetes kan spises væk

Diabetes forsøg


Kontrolleret forsøg på OUH skal een gang for alle slå fast, om det er en effektiv behandling at spise færre kulhydrater og mere fedt fra nødder og olie.
 

Har du haft type 2 diabetes i mindre end 5 år? Er du over 18 år? Og har du mod på at prøve at lægge din kost om? Så kan du være med i et forsøg på OUH, som skal afklare, om patienter kan forbedre deres type 2 diabetes ved hjælp af kosten.

Der er mange med type 2 diabetes, der forsøger at forbedre deres diabetes ved at ændre deres kost, men nu vil Odense-forskere gennemføre et kontrolleret forsøg således, at man een gang for alle kan få slået fast, om lavkulhydratskost er en effektiv behandling eller ej. 

- Jeg tror på det og glæder mig til at komme i gang, siger Eva Gram-Kampmann, læge og Ph.d.-studerende.
Hun og hendes kollega Camilla Dalby Hansen efterlyser i alt 135 patienter med type 2 diabetes fra hele Region Syd til forsøget. Ved lodtrækning vil de blive inddelt i to grupper: Den ene, på 90 personer, skal spise kost med lavt kulhydratindhold i seks måneder, resten skal spise efter de almindelige kostprincipper for type 2 diabetes.
De 90, der skal ændre kosten, skal spise færre kulhydrater end normalt og i stedet spise mere fedt, så som flere nødder og mere olie, men også andre fedtholdige produkter.

- Det betyder, at kroppen får mindre sukker og tvinges til at ændre sin forbrænding, så den i stedet forbrænder protein og fedt. I tidligere studier har man set fine resultater på diabetesrelaterede blodprøver og vægt, fortæller Eva Gram-Kampmann.

Som de nok første i verden undersøger Odense-forskerne også leveren
De to Ph.d.-studerende har udviklet et stort undersøgelsesprogram, hvor de ser på bl.a. åreforkalkning og fedtfordeling i kroppen. Som nok de første i verden vil de desuden gennemføre omfattende leverundersøgelser. - Leveren er tæt forbundet med diabetes, og vi har et "state-of-the-art" program for at undersøge lever og tarmflora. I de senere år har man nemlig opdaget, at bakteriesammensætningen i tarmen bidager til vores stofskifte og kan have betydning for, hvilke sygdomme vi udvikler, fortæller Eva Gram-Kampmann.

Interesserede kan kontakte Eva Gram-Kampmann på ouh.ode.reduction@rsyd.dk. eller gå ind på projektets hjemmeside www.type2studie.dk

På siden stilles en række spørgsmål – og svarer man på dem og trykker ”send” til allersidst, bliver man kontaktet af forskerne. Trykker man ikke ”send”, slettes alle oplysninger.
 

KONTAKT:
Eva Gram-Kampmann
MD, Ph.D. student
The Diabetes Research Group / Danish Diabetes Academy
Endocrine Elite Research Centre / University of Southern Denmark
Kloevervaenget 10, 6th floor
DK-5000 Odense C
Tlf.: +45 5142 7332
E-mail: ouh.ode.reduction@rsyd.dk
 


Siden er sidst opdateret: 18-11-2016 af Odense Universitetshospital.