Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Mød livreddere og overlevere på Hjertestarterdagen

Hjertestarterdagen 2016

Pigen, der blev genoplivet som 1½ årig med en voksen-hjertestarter, og nu er en rask pige på 5½ år.

Den unge mand på 20 år, der som 16-årig blev genoplivet af sine kammerater på efterskolen, og som nu er i gang med en videregående uddannelse.

Den 25-årige studerende, som genoplivede en 60-årig bowlingspiller i bowlingcenteret.

Faderen, hvis 7-årige dreng løb over 200 meter i nattøj og bare tæer for at hente morfar og en hjertestarter, mens moderen gav hjertemassage. Faderen er fortsat køkkenchef på en stor dansk kro.

Den 40-årige mand, som blev genoplivet af sin kæreste.

Genoplivningsdukker, ambulancer og førstehåndsfortællinger
Dem kan du alle møde, når Odense Universitetshospital søndag den 16. oktober markerer den europæiske hjertestarterdag. Udover personlige fortællinger er der oplæg fra fagfolk, man kan komme ind i en ambulance og akutlægebil, og førstehjælpsinstruktører fra Dansk Folkehjælp, Langelands hjertestarterforening og Odense Universitetshospital vil demonstrere hjertemassage og kunstig åndedræt, så alle fremmødte kan øve sig på genoplivningsdukker. Instruktørerne viser også forskellige hjertestartere og giver andre tips til at redde liv.

Øvelser skal give mere mod på førstehjælp
”Hvert år falder omkring 3500 personer om med hjertestop uden for et hospital, og jo flere vidner, der føler sig trygge ved at træde til med førstehjælp, jo flere overlever. Hvis du pludselig ser en person, der falder om med hjertestop, vil du måske synes, at det er lettere at hjælpe med hjertemassage og kunstigt åndedræt, hvis du har øvet dig et par gange,” fortæller overlæge Finn Lund Henriksen, overlæge på Hjertemedicinsk Afdeling B på OUH, om baggrunden for arrangementet.

De seneste tal fra Dansk Hjertestopregister fra 2014 viser, at der i 66 pct. af tilfældene med hjertestop i det offentlige rum er vidner, som træder til med livreddende førstehjælp. Og næsten 13 pct. overlever.

Endelig er det muligt på dagen (kl. 14.00-15.30) at komme med et forslag til et sted, der mangler en hjertestarter og et hjertestarterskab. Hjertestarteren skal placeres udendørs og være tilgængelig døgnet rundt hele året. En jury vil på dagen udvælge det bedste forslag og uddele en hjertestarter til det bedste forslag.

Fakta om Hjertestarterdagen:
Søndag den 16. oktober 2016 er det Hjertestarterdag i Danmark og i resten af EU. Initiativet kommer fra EU-Parlamentet, og i Danmark står blandt andet Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden bag dagen.

Læs mere om arrangementer rundt i Danmark her: www.hjertestarterdagen.dk

Program for arrangementet på OUH:

  • Klokken 10:00-13.00: Demonstration af ambulance og lægebil på parkeringspladsen foran Patienthotellet på Odense Universitetshospital. Lær at redde liv i forhallen på hospitalet med førstehjælpsinstruktører fra Dansk Folkehjælp, Langelands hjertestarterforening og OUH.
  • Klokken 14.00-15.30: Hjertestarterforum i Emil Aarestup Auditoriet på Odense Universitetshospital. Her kan du blandt andet høre mere om, hvordan du kan konstatere et hjertestop, få information om, hvordan en hjertestarter virker og høre førstehåndsoplevelser fra konkrete redningshistorier. Endelig kan du indstille en oplagt placering for en hjertestarter.

Yderligere oplysninger:

  • Finn Lund Henriksen, overlæge, Hjertestartercentret, Hjertemedicinsk afdeling B, OUH Mobil: 29 67 97 22
  • Henrik Schakow, AED specialist på Hjertestartercentret, Hjertemedicinsk afdeling B, OUH, Mobil: 29 91 44 45
  • Thomas Rysgaard Jensen, kommunikationsrådgiver, OUH, tlf. 40 38 41 90.

Siden er sidst opdateret: 12-10-2016 af Odense Universitetshospital.