Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

God mad uden afbrydelser

Sygehusmad skal ikke bare serveres. Den skal serveres med omtanke, og patienterne skal have ro til at indtage den. Det fastslog direktør på OUH, Judith Mølgaard, på Ernæringsrådets temadag om mad og ernæring.

Se også billedreportage fra dagen

En forkvalmet cancerpatient sidder sammenkrummet på sengekanten, da en tornado af en medarbejder træder ind og nærmest råber: ’Fisk eller gryderet?’

Scenarie to udføres med en lige så ringe grad af empati. Her pløjer en fortravlet medarbejder sygehuskøkkenets alenlange menukort igennem, imens patienten sidder fortumlet tilbage, ude af stand til at vælge.

I scenarie tre, går det helt galt, da en læge på stuegang insisterer på at tale om afføringskonsistens, akkurat som patienten har fået serveret sin aftensmad med tyk brun sovs og blege kartofler. Øjeblikket efter kommer bioanalytikeren og skal tage blodprøver, imens en serviceassistent mosler omkring på stuen med sin rengøringsvogn. I alle tre scenarier forbliver maden urørt.

Glimt fra hverdagen
Situation er naturligvis sat på spidsen, men virker alligevel genkendelig for workshopdeltagerne på temadagen Mad og Ernæring, som OUH’s Ernæringsråd har indkaldt til.

"Kan det her ske på OUH," spørger Line Stærmose Jensen, afdelingssygeplejerske på Nyremedicinsk Afdeling Y.

Ja, lyder det uden tøven, imens workshopdeltagernes umiddelbare trækken på smilebåndet afløses af en mere alvorlig snak om, hvordan travlhed og måske knapt så gennemtænkte arbejdsrutiner ofte hindrer patienterne i at få madro.

Alle er enige i, at det må kunne gøres bedre.

"Vi ved godt, at det er svært, når I har travlt, men prøv alligevel at gå hjem på jeres afdeling og tænk over det," opfordrer Line Stærmose Jensen.
 
Pust liv i gamle dyder
Inden deltagerne fordelte sig rundt på de fem workshops med temaer som patient- og pårørendesamarbejde om ernæring, arbejdsgange ved servering, køkkenets tilbud og en casehistorie om ernæringstruede patienter, har Judith Mølgaard, direktør på OUH, understreget, at patienternes ernæring skal højere op på den fælles dagsorden. Gerne i et tæt samarbejde med patienterne og deres pårørende.

"I nogle år har det været et lidt forsømt område, men vi skal have vigtigheden tilbage til måltidet. Det handler om mad uden afbrydelse, og det handler om, at vi skal tale et sprog, som patienterne forstår, også på dette område," siger hun.

Opret ernæringsteams
To af Ernæringsrådets medlemmer, oversygeplejerskerne Anne-Mette Thomsen og Anette Pedersen fra henholdsvis Hæmatologisk Afdeling X og Hjertemedicinsk Afdeling B, opfordrer til, at der oprettes ernæringsteams og/eller udpeges nøglepersoner på alle afdelinger i den kommende tid.

"Vi bliver nødt til at indrømme, at vi må gøre det bedre, end vi gør i dag," siger de to og oplyser, at der ifølge Sundhedsstyrelsen kunne spares over 1 milliard kroner årligt på forkortet indlæggelsestid, lavere medicinudgifter og færre reoperationer, hvis alle medicinske og kirurgiske patienter var velnærede.

For at kunne arbejde hen imod det mål, skal de fysiske rammer omkring måltidet forbedres, serveringen skal tilpasses patienternes behov, og at æstetikken omkring måltiderne skal have en renæssance, opsummerer Anne-Mette Thomsen og Anette Pedersen.

"Der skal f.eks. ikke lugte af mad, der skal dufte af mad. Madvognene skal ikke parkeres lige ved siden af toiletterne, og vi skal ikke komme rullende med den samme stålvogn, når vi serverer måltider, som når vi laver sårskifte. Den slags skærper altså ikke appetitten," understreger de to fra Ernæringsrådet.

Geriatrisk afdeling går all in
En systematisk tilgang og et vedvarende fokus. Det er de ord, der bl.a. bruges, når Geriatrisk Afdeling G på Odense Universitetshospital fremhæves for sin aktive indsats på ernæringsområdet.

Overlæge Rudolf A. Scheller forklarer, at som udgangspunkt betragter man alle patienter på afdelingen som ernæringstruede. Derfor får alle sygehuskost i stedet for normalkost, og patienternes ernæringsplaner er et fast punkt på den tværfaglige konference.

Registreringsskemaerne for mad og drikke er et nødvendigt arbejdsredskab i den forbindelse, og derfor har afdelingens ernæringsteam udviklet en ensartet målemetode og en forenklet registrering, som personalet kan håndtere. Samtidig har man vedtaget, at alle patienter skal op at sidde til måltiderne.  Ingen må ligge ned og spise.

"Det handler om organisering, prioritering og konstant bevågenhed også fra ledelsens side. Hvis vi ikke taler ernæring hele tiden, så glemmer vi det," siger klinisk diætist Annette Thurøe.


Siden er sidst opdateret: 31-08-2016 af Odense Universitetshospital.