Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Topfrise til forsiden på www.ouh.dk

Blodtryksmanchet som behandling af tyktarmsbetændelse

Nyt forskningsprojekt har modtaget 15 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden

Kan man stoppe blødende tyktarmsbetændelse ved at klemme for blodtilstrømningen i en arm?

Det skal Line Godskesen, læge og ph.d. studerende, Aleksander Krag, professor, overlæge og ph.d., samt professor, overlæge og ph.d. Jens Kjeldsen, alle fra Afdelingen for Medicinske Mavetarmsygdomme S på Odense Universitetshospital, nu undersøge.

Undersøgelsen foregår i et samarbejde med Afdelingen for Hjertesygdomme, Institut for Idræt, Interdisciplinary Nanoscience Center og Center of Functionally Integrative Neuroscience fra Aarhus Universitet og et forskningskonsortium. Projektet – kaldet ConBIS – har modtaget 15 millioner DKR. fra Novo Nordisk Fonden under det såkaldte Interdisciplinary Synergy Programme.

Mere konkret skal forskningsprojektet undersøge de mekanismer, der ligger til grund for såkaldt fjernkonditionering, hvor korte episoder af iltmangel i en arm opnået ved gentagne afklemninger af armen med en blodtryksmanchet kan beskytte mod iltmangel i hjerte og hjerne i forbindelse med en blodprop.

Denne metode vil nu blive undersøgt hos patienter med blødende tyktarmsbetændelse, og patienterne vil over en periode på 10 dage gennemgå daglig fjernkonditionering. Håbet er, at metoden kan medvirke til at beskrive de betændelsesmæssige ændringer, der sker i tarmen (og i blodbanen) i forbindelse med blødende tyktarmsbetændelse, hvor patienterne oplever episoder med blodige diarré. På sigt kan metoden måske medvirke til at identificere nye mål for behandling af kroniske tarmlidelser.

Projektet kører frem til 2019, og de første patienter på OUH er blevet undersøgt efter behandling med den nye metode.

Yderligere oplysninger:

  • Aleksander Krag, professor, overlæge og ph.d., Afdelingen for Medicinske Mavetarmsygdomme S, OUH, tlf. 29 64 77 19
  • Jens Kjeldsen, professor, overlæge og ph.d., Afdelingen for Medicinske Mavetarmsygdomme S, OUH, tlf. 65 41 12 86.
     

Siden er sidst opdateret: 20-06-2016 af Odense Universitetshospital.