
Mænd, der lider af impotens, kan nu se frem til en effektiv behandling, som hverken kræver den såkaldte ’penis-pumpe’ eller har den medicinske behandlings bivirkninger. SDU Professor og OUH overlæge Søren P. Sheikh, Odense Universitetshospital, kan i dag med sit forskerteam præsentere resultaterne af sin stamcelleforskning
Forskningen er et samarbejde mellem OUH og SDU i det nye center for regenerativ medicin med base på SDU og OUH. Søren P. Sheikh har i samarbejde med professor Lars Lund, Urologisk Afdeling og professor Jens Ahm Sørensen, plastickirurgisk afdeling, forsket i at tage stamceller fra ét sted i kroppen og lade dem reparere skader et andet sted.
Veldokumenteret forsøg
- Det lyder næsten for godt til at være sandt, men humane stamceller finder selv ud af, hvad de skal bruges til, når de placeres et nyt sted i kroppen. I takt med at vi finder nemmere måder at isolere stamceller på end fra rygmarv og navlesnor, kan vi bruge stamcellerne til langt flere ting. Vores undersøgelse viste, at 73 % af de undersøgte impotente mænd fik potensen tilbage efter en behandling med stamceller fra den såkaldte ’vaskulære fraktion’, der er celler omkring blodkarrene i fedtvæv, siger Søren P. Sheikh.
Indtil videre har effekten holdt sig stabil i et år, fortæller forskeren.
Satsning ud over landets grænser
Fakta:
Overlæge Søren P. Sheikh
Et veldokumenteret forsøg viser nu, at stamceller fra fedtvæv bruges til at give kræftopererede mænd potensen tilbage. Resultaterne bliver i dag præsenteret i det internationale fagmagasin EBioMedicine, der udgår fra de anderkendte tidsskrifter ’The Lancet’ og ’Cell’.
- Det er bemærkelsesværdigt, især fordi disse mænd ikke havde haft nogen effekt af traditionel medicinsk behandling. SDU og OUH er blandt de bedste i verden til basal stamcelleforskning, og vores forskning har nu banet vejen til løsningen af et stort problem for mange mænd, siger Søren P. Sheikh
OUH’s satsning på stamcelleforskning forventes at få effekt langt ud over Danmarks grænser, da forskningen er banebrydende indenfor området.
De fem projekter, såkaldte workpackages i Dansk Center for Medicinsk Regeneration, har til formål at genetablere: