Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Kronisk myeloid leukæmi

Kronisk myeloid leukæmi (CML) udgør en af de to hovedtyper af kronisk leukæmi. Den anden type er kronisk lymfatisk leukæmi. CML er en sjælden sygdom, som skyldes en bestemt kromosomskade i knoglemarvens stamcelle - kaldet philadelphia-kromosomet. Behandlingen af kronisk myeloid leukæmi er forbedret meget markant de seneste år.

Afdelingen deltager i følgende kliniske forsøg hos patienter med CML:

 

1.

Titel: "DaStop 2 studiet"

Kort beskrivelse:
 

Forsøgets hovedformål er at undersøge muligheden for at ophøre med TKI-behandlingen for anden gang hos patienter med CML, som:
 

• tidligere har deltaget i EURO-SKI-stopforsøget eller havde et lignende forløb, hvor de stoppede TKI-behandlingen udenfor forsøg, og,
• som fik tilbagefald af sygdommen, og,
• som igen har fået TKI-behandling i mindst et år
 

Helt specifikt undersøges, om en ny behandlingsperiode inden næste TKI-stop med det muligvis mere effektfulde TKI-præparat, Dasatinib, kan mindske risikoen for tilbagefald af sygdommen.
Desuden vil man undersøge, om det er muligt at forudsige, hvilke parametre, der har betydning for risikoen for tilbagefald af sygdommen efter behandlingsstop. Perspektivet er, at man i fremtiden vil kunne forudsige, hvilke patienter, der kan stoppe TKI-behandling succesfuldt, og hvilke patienter, der bør fortsætte behandling med TKI.
Det langsigtede mål er at finde metoder til at forudsige, hvilke patienter, der kan nøjes med en tidsbegrænset medicinsk TKI-behandling for at holde sygdommen i ro. I dag er standardbehandlingen livslang medicinsk behandling.
Tillige undersøges, hvordan et stop med TKI-behandling eventuel påvirker deltagernes livskvalitet.

 

Ansvarlig læge: Andreja Dimitrijevic
Ansvarlige rojektsygeplejersker: Lisette Brok-Jørgensen og Manuela Rose

 

2.

Titel: "Bosupeg"

Kort beskrivelse:
 

BosuPeg forsøget henvender sig til patienter med nyopdaget kronisk myeoid leukæmi (CML). CML er en kræftsygdom, som bliver behandlet med tyrosin kinase inhibitorer (TKI’er). TKI’er er meget effektive – 95% af patienterne med CML lever lige så længe som den normale befolkning. Nogle af patienterne opnår en så god og vedvarende respons af behandlingen, at det er muligt at stoppe behandlingen uden tilbagefald af sygdommen. Tidligere forsøg har vist, at en kombination af TKI’er med interferon kan resultere i en bedre behandlingseffekt i forhold til TKI alene.
I det aktuelle studie undersøges, om kombinationen af Bosutinib og Ropeginterferon kan forøge antallet af CML-patienter, der har en rigtig god behandlingseffekt og derfor, med tæt overvågning af blodprøver, kan stoppe med forsøgsmedicin uden tilbagefald af sygdommen, sammenlignet med Bosutinib alene.

Medicinalvirksomhederne, Pfizer og AOP, har indgået en aftale med sponsor om støtte til gennemførelse af studiet samt levering af medicin.

 

Ansvarlig læge: Andreja Dimitrijevic
Ansvarlige projektsygeplejersker: Laura B. Nielsen og Pia K. Pedersen

 

 

Afdelingens fremtidige kliniske forsøg hos patienter med CML:


Siden er sidst opdateret: 23-09-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring