Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Myelodysplastisk Syndrom (MDS)

Knoglemarven danner normalt tre undergrupper af blodlegemer:

  • de røde blodlegemer, der transporterer ilt
  • blodplader, der medvirker til blodets størkningsevne
  • de hvide blodlegemer, der er en del af immunforsvaret

MDS er en sygdomsgruppe, der er karakteriseret ved, at knoglemarven danner for få af en eller flere af disse celler.

De fleste patienter med MDS danner for få røde blodlegemer. Dette giver symptomer på blodmangel med svimmelhed, træthed, hovedpine, forpustethed og hjertebanken. Ved for få hvide blodlegemer er der en øget risiko for infektion. For få blodplader betyder, at man har en øget risiko for blødning, der viser sig som f.eks. blå mærker og næseblod.

Afdelingen deltager i følgende kliniske forsøg hos patienter med myelodysplastisk syndrom (MDS): 

 

1.
Titel:"PTH/CAG"
Kort beskrivelse:
Dette forsøg henvender sig til patienten med blodsygdommene Akut Myeloid Leukæmi (AML) eller Myelodysplastisk syndrom (MDS). Forsøget undersøger de syge blodcellers udvikling, hvilket skal bidrage til en bedre forståelse af blodsygdommene. Der vil blive taget ekstra blod, knoglemarv og en hudbiopsi fra, som vil blive undersøgt ved diagnosetidspunkt, under behandling og i de senere år. Der vil ikke være ekstra besøg eller undersøgelser, da prøverne tages fra i forbindelse med dit allerede planlagte besøg.
Dette forsøg foregår i Aalborg, Aarhus, Herlev, Odense, Roskilde og på Rigshospitalet og er egnet til den myndige patient. I Odense vil det være patienten, der henvises til udredning eller er i behandlingsforløb på Hæmatologisk afdeling med mistanke om eller konstateret AML eller MDS.
 

Ansvarlig læge: Klas Raaschou-Jensen
Ansvarlige projektsygeplejerske: Jannie Kirkegaard

 

 

2.
Titel:"NMDSG14"
Kort beskrivelse
Individuel monitorering (overvågning) af minimal restsygdom hos patienter med MDS, CMML og AML med MDS-lignende billede behandlet med allogen knoglemarvstransplantation.
Allogen knoglemarvstranplantation foregår på transplantationscentrene på Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet. Cirka 100 dage efter transplantationen hjemtages patienterne til OUH, hvor den allerede igangværende monitorering fortsættes med månedlige blodprøver foruden knoglemarvsundersøgelser hvert kvartal i sammenlagt 2 år efter transplantationen.
 

Ansvarlig læge: Duruta Weber
Ansvarlige projektsygeplejersker:  Lisette Brok-Jørgensen

 

3.
Titel: “EVI-3”
Kort beskrivelse

Dette forsøg henvender sig til patienter med høj-risiko myelodysplastisk syndrom (MDS), kronisk myelomonocytær leukæmi (CMML) og akut myeloid leukæmi (AML).
Studiet har til formål at undersøge, hvorvidt C Vitamin som tilskud til standardbehandlingen øger behandlingseffektiviten.
Patienterne kan deltage i projektet, hvis vedkommende skal opstarte behandling med en kemoterapi, der hedder Azacitidine. Patienten trækker lod om vedkommende skal have C Vitamin eller placebo sammen med kemoterapien.
Forsøget betyder, at der tages en ekstra knoglemarvsprøve (sammenlignet med standardbehandlingen).

Ansvarlig læge: Klas Raaschou-Jensen
Ansvarlige projektsygeplejersker: Jannie Kirkegaard og Birgitte Wulf Lundholm

 

 

Afdelingens fremtidige kliniske forsøg hos patienter med myelodysplastisk syndrom (MDS): 

 

1.

Titel: “EVI-2”
Kort beskrivelse

Dette forsøg henvender sig til patienter med klonal cytopeni (lavt blodcelletal med samtidig genetisk forandring(CCUS)), lav-risiko myelodysplastisk syndrom (MDS) og kronisk myelomonocytær leukæmi (CMML).
Studiet har til formål at undersøge, hvorvidt C Vitamin ændrer biologien hos lavrisiko myeloide sygdomme, hvilket skal bidrage til en bedre forståelse af, hvorvidt C Vitamin skal tilføjes standardbehandlingen.
Patienten skal være i sygdomsstabil fase og må ikke være i behandling (må ikke have fået kemoterapi de sidste 6 mdr.).
Blodprøver og knoglemarv ved studiestart, efter 3 mdr. og 12 måneder.
 

Ansvarlig læge: Klas Raaschou-Jensen
Ansvarlige projektsygeplejersker: Jannie Kirkegaard og Birgitte Wulf Lundholm

 


 

 

...

 


Siden er sidst opdateret: 23-09-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring