Skip til primært indhold

Særligt til dig, der er ung

Tavshedspligt og samtykke, overgangen til voksenafdelinger, Ungepanel OUH og aktiviteter for unge

Aktiviteter særligt for unge på OUH

Læs mere om Svanen under Hvad kan man lave på hospitalet?

Her kan du også læse om, hvad der ellers foregår af aktiviteter for alle på Børne- og Ungehospitalet.

Lyt til Fårking Kronisk - en podcast om at være ung, kronisk syg og alt hvad det indebærer af sorger og glæder

Lavet af Mette Aas Jacobsen, der er medlem af Ungepanel OUH.

Mette Aas snakker med en ugentlig gæst om, hvordan det egentlig er at være ung og kronisk syg. De snakker om hospitalsindlæggelser, lykkelig kærlighed og alt derimellem. Gæsternes fantastiske historier fortjener at blive fortalt, både så andre kronisk syge unge ved, at de ikke er alene, men også for at sætte fokus på en gruppe, som desværre ofte bliver overset i samfundet. 

FÅRKING KRONISK er nomineret til 'Årets Niche' af Center for Podcasting 2022.

Rettigheder for unge

Når du er under 18 år

Har du ret til privatliv, men loven siger, at læger og sygeplejersker og andre sundhedspersoner som hovedregel IKKE har tavshedspligt i forhold til dine forældre.

Vi kan dog efter aftale med dig holde visse oplysninger fortroligt. Det gælder emner, der kan give alvorlige konflikter med dine forældre samt emner i relation til seksualitet og prævention (fx p-piller).

Det kan dog være en god ide at få hjælp til at tale med dine forældre eller andre voksne om de svære ting.


Når du er over 18 år

Har alle sundhedspersoner tavshedspligt – også over for dine forældre.

Når du er under 15 år

Er det dine forældre, der kan give samtykke (give lov) til behandling. Men du har krav på information og at blive inddraget i beslutninger.


Når du er 15 - 17 år

Kan du give samtykke til behandling. Indtil du fylder 18 år, bliver dine forældre også informeret og kan hjælpe dig med at tage stilling.


Når du er over 18 år

Er det alene dig, der kan give tilladelse til behandling. Men det kan være en god idé at inddrage dine forældre, venner eller kæreste i beslutningen.

Har du en kronisk eller alvorlig sygdom, kan du måske få særlig vejledning og støtte, så du kan gennemføre en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller en videregående uddannelse.

Læs mere i UddannelsesGuiden under Undervisningsministeriet på www.ug.dk/forside/stoette-til-gennemfoere-din-uddannelse eller på www.spsu.dk (Specialpædagogisk støtte)

Transitionsforløb for unge

Ungepanel OUH

Vi tror på, at unge ved mest om unge. Derfor har H.C. Andersen Børne- og Ungehospital et Ungepanel, fordi vi ønsker at skabe de bedste betingelser for unge, der kommer på OUH.

Vores Ungepanel er mellem 14 og 22 år, der ønsker at gøre en forskel for unge patienter, der kommer på hospitalet. Panelet fungerer som et talerør, hvor formålet er at forberede vilkår og behandlingsforløb for unge på OUH. 

Vil du være med?

Læs mere om OUH's Ungepanel

APPFWU02V