Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilPressepilAktuelt og pressemeddelelserpilPressemeddelelser udsendt fra OUHpilArkivpilOUH åbner Danmarks første center for sjælden sygdom

OUH åbner Danmarks første center for sjælden sygdom

Et nyt kompetencecenter på Odense Universitetshospital (OUH) har netop slået dørene op. På centeret, der er landets første af sin slags, vil speciallæger fra f.eks. hjerteafdelingen, nyreafdelingen og den hæmatologiske afdeling stå klar til at udrede og diagnosticere patienter, der lider af den sjældne sygdom amyloidose.

AMYC bred ksl

Patienter, der lider af amyloidose, hvor store mængder af proteiner ophobes i kroppens livsvigtige organer og bremser deres normale funktion, oplever typisk symptomer som blandt andet stakåndethed, skummende urin samt blødninger og blodudtrækninger i huden omkring øjnene uden at man har slået sig.

At centeret, der får navnet Odense Amyloidose Center, bliver oprettet og placeret på OUH glæder Poul-Erik Svendsen (S), der er formand for Region Syddanmarks sundhedsudvalg.

- I Region Syddanmark arbejder vi hele tiden på at kvalitetsløfte vores sundhedstilbud til borgerne. Med det nye center for amyloidose patienter, sikrer vi, at patienter, der ofte oplever et langt og omstændigt udredningsforløb, nu langt hurtigere kan få vished om deres sygdom og regionens behandlingstilbud. Som landets første center på området, håber jeg også, at andre regioner og patienter vil benytte sig af den samlede viden og forhøjede behandlings-kompetence, vi nu kan tilbyde på OUH, siger Poul-Erik Svendsen.

Det nye center vil blive ledet af Niels Abildgaard, der er professor på Hæmatologisk Afdeling på OUH. Han glæder sig over det nye center, der er bygget på erfaringer fra udlandet:

- De fleste vestlige lande har skabt højt specialiserede centre, hvor udredning og behandling af amyloidose patienter kan ske på højeste niveau. Vi ved, at vi kan behandle en lang række af patienterne, så de bliver raske igen, men det er afgørende, at sygdommen bliver opdaget tidligt og at en effektiv medicinsk behandling kan sættes i gang med det samme.

Fokus på sjældne sygdomme
Sundhedsstyrelsens nationale strategi for sjældne sygdomme fejrede i juli et års fødselsdag. Et af formålene med strategien, der rummer 94 konkrete anbefalinger, er at sikre en sammenhængende og styrket indsats blandt andet, når det kommer til rettidig diagnostik og multidisciplinært samarbejde på sygehusene:

- Centeret skal øge opmærksomheden på den sjældne sygdom amyloidose i regionen og i resten af landet. Vores kollegaer skal gøres opmærksomme på sygdommens symptomer, så de får henvist patienter med mistanke om sygdommen til os så hurtigt som muligt, siger Niels Abildgaard og tilføjer:

- Samtidig giver centeret os mulighed for at samarbejde på tværs af de lægelige specialer og på tværs af sygehusets mange kompetencer. Der bliver tale om et tæt samarbejde mellem hjertelæger, nyrelæger, gigtlæger, leverlæger, lungelæger og blodlæger, også kaldet hæmatologer.

Derudover vil centeret inddrage patologer, klinisk kemikere, proteinforskere, klinisk genetikere og billeddiagnostikere i arbejdet med at diagnosticere og behandle patienterne.

Yderligere informationer:

  • Udvalgsformand Poul-Erik Svendsen (S), Sundhedsudvalget, Region Syddanmark,
    telefon  2920 1200
  • Professor Niels Abildgaard, Hæmatologisk Afdeling, Odense Universitetshospital,
    telefon 23221584

Siden er sidst opdateret: 14-11-2015 af Odense Universitetshospital.