Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Topfrise til forsiden på www.ouh.dk

ForsidepilPressepilAktuelt og pressemeddelelserpilPressemeddelelser udsendt fra OUHpilArkivpilKonference skal gøre det mindre smertefuldt at være musiker

Konference skal gøre det mindre smertefuldt at være musiker

Nedslidte skuldre, tennisalbuer og tinnitus. Det kan tage hårdt på kroppen, når musikken spiller.
En stor international konference i Odense sætter fokus på musikeres fysiske og psykiske sundhed – og det er der brug for, siger både forskere og musikere. 

musik

– Musikeres arbejdsskader har længe været oversete, måske fordi vi gennem århundreder har tænkt musik som noget lystbetonet, man gjorde i sin fritid. I virkeligheden er professionelle musikere højt specialiserede performere på eliteplan, der har både ensformige bevægelser, skiftende arbejdstider og et meget psykisk belastende arbejdsmiljø.
Sådan siger læge Helene Paarup, der er en af arrangørerne, når OUH og SDU er den 10.-12. juni er vært for en stor, international konference om musikeres sundhed. Her mødes forskere, fagfolk og udøvere for at udveksle viden og erfaringer, der kan hjælpe med nogle af de alvorlige og oversete arbejdsskader, som de professionelle musikere døjer med.

Konferencen bliver holdt ved Odense Koncerthus dør om dør med Odense Symfoniorkesters øvelokaler, og fredag over middag skal deltagerne besøge symfoniorkesteret, mens de øver.
Orkesterleder Jesper Rosenkilde er med i en af konferencens planlægningskomiteer, og han kender til musikernes arbejdsskader fra både en fortid som både aktiv, udøvende basbasunist og som tidligere fællestillidsmand for de danske symfoniorkester-musikere.
– Den skade, som får fleste til helt at sige farvel til musikken, er tinnitus. Når du sidder nede i orkestergraven, kan der være ”lydpeaks”, som fuldt ud svarer til, når en F16-jæger letter. Men mange musikere får også kroniske skader i bevægeapparatet, f.eks. skuldre, led og fingre. Selv fik jeg tennisalbue af at løfte min basbasun i så mange timer i træk. Derfor er det absolut tiltrængt, at der bliver sat fokus på musikersundheden, siger han.

For to år siden indviede OUH den første nordiske klinik for musikersundhed i tilknytning til et hospital, og det er nogle af de samme ildsjæle, som nu står bag konferencen Musicians’ Health & Performance 2015 i Odense.  
Læge Helene Paarup forventer, at konferencen giver nye ideer til behandlinger og forskningsområder, fordi både musikere og sundhedspersoner deltager sammen.
– For eksempel tilbyder vi særlige forskningsbaserede øvelser, som kan forebygge og lindre smerter i bevægeapparatet. Men udfordringen er, at øvelserne skal tilrettelægges, så de ikke går ud over musikernes spil, og derfor kræver det, at læger og kunstnere diskuterer og udvikler øvelserne sammen. Og sådan er det på mange områder, forklarer hun.

Jesper Rosenkilde understreger, at fokus på musikersundhed også er nødvendigt, fordi musikkens arbejdsmiljø og de medfølgende arbejdsskader ikke altid ligner dem på det ”almindelige” arbejdsmarked.
– Jeg håber, at konferencen og forskningen kan være med til at sætte fokus på forebyggelse og nye hjælpemidler – både i symfoniorkestrene men også på konservatorierne og i musikskolerne. Inden for den klassiske musik ser vores instrumenter oftest grundlæggende ud som for 4-500 år siden og det betyder, at de mildest talt ikke altid er specielt ergonomiske. Generelt i musik er skaderne meget instrumentspecifikke og kræver derfor helt særlige behandlinger og øvelser, hvis de skal forebygges. Det er ikke så mange personalegrupper i Danmark, der har problemer med fibersprængninger i læben, men det har man altså, hvis man er messingblæser. Derfor er det godt for musikerne, at der nu er en dansk konference, der sætter specifikt fokus på musikernes helbredsproblemer, siger orkesterlederen.

Yderligere oplysninger

Helene Paarup, Læge og kongresarrangør. Tlf. 2487 7425
• Helene ved mere om selve kongressen og forskningen i musikrelaterede skader på muskler og led

Jesper Hvass Schmidt, Læge og kongresarrangør.  2670 0365
• Jesper ved mere om forskningen i høreskader blandt musikere

Peder Jest, direktør på OUH, læge og kongresdeltager 4082 7341
• Peder ved mere om, hvordan forskningen og behandlingen af musikeres sundhedsproblemer er organiseret på OUH og SDU

Jesper Rosenkilde, Orkesterleder Odense Symfoniorkester. Tlf. 4048 3619
• Jesper ved mere om, hvilke helbredsbelastninger klassiske musikere står overfor i dagligdagen.
 

Fakta om konferencen om musikeres helbred
Konferencen om musikersundhed ” Musicians’ Health & Performance 2015” bliver afholdt i Odense Koncerthus fra den 10-12. juni og har i alt 115 deltagere fra hele verden.

Konferencen arrangeres af:
Center for Musikersundhed, v. Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, Odense Universitetshospital,
• Forskningsenheden for Arbejds- og Miljømedicin, Klinisk Institut, Syddansk Universitet
• Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.

Konferencedeltagerne skal overvære prøverne hos Odense Symfoniorkester fredag den 12. juni fra 12.55 til 13.40. Resten af programmet kan ses på http://viewer.doomags.com/13492

Læs mere om konferencen på www.mhpc2015.dk/

 


  


Siden er sidst opdateret: 09-06-2015 af Odense Universitetshospital.