Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Topfrise til forsiden på www.ouh.dk

ForsidepilPressepilAktuelt og pressemeddelelserpilPressemeddelelser udsendt fra OUHpilArkivpilPressemeddelelse: OUH afblæser skoldkopper-karantæne

Pressemeddelelse: OUH afblæser skoldkopper-karantæne

Efter en måneds karantæne har der stadig kun været ét enkelt tilfælde af skoldkopper på neonatal-afsnittet på OUH. Derfor er afsnittet i dag blevet erklæret skoldkoppefri, og karantænen er blevet ophævet. Det er en kæmpe lettelse, siger overlæge Sven Mortensen.

For en måned siden fik et enkelt barn på OUHs neonatalafsnit konstateret skoldkopper. Sygdommen kan potentielt være meget farlig for de for tidligt fødte børn med svækkede immunforsvar, og derfor valgte afsnittet at isolere samtlige børn, der kunne være blevet udsat for smitte.
Heldigvis har der ikke vist sig flere skoldkopper på afdelingen, og da den absolut maksimale inkubationstid for sygdommen nu er passeret, er afsnittet netop blevet erklæret skoldkoppefrit, fortæller specialeansvarlig overlæge Sven Mortensen.

- Det er en god dag i dag. Selvom vi har taget alle mulige forholdsregler, har vi hele tiden haft den tanke i baghovedet, at smitten allerede kunne havde spredt sig til flere, inden vi opdagede den.  Derfor drager vi alle et lettelsens suk, nu hvor det står klart, at vi kun havde det oprindelige, ene tilfælde, siger han.  
Det pågældende for tidligt fødte barn var næsten færdigbehandlet ved udbruddet, og var så raskt, at det kunne udskrives efter en uges tid i isolation.
- Det smittede barn havde et meget mildt skoldkoppeforløb og fik kun få symptomer, så det er selvfølgelig også særdeles positivt, siger Sven Mortensen.

Isolationen af neonatal-afsnittet har betydet, at børnene på afdelingen måtte rykke sammen på mindre plads, og personale skulle iklæde sig beskyttelsesdragter, når de skiftede mellem ”rene” og ”urene” dele af børnehospitalet.
– Jeg synes forældrene har taget det rigtig pænt, selvom isolationen især i starten gav en række uhensigtsmæssigheder som for eksempel mere støj, fordi børnene lå tættere. Men der har været fuld forståelse hele vejen rundt, og det synes jeg er meget imponerende, siger overlægen.

Den månedlange isolation får ikke umiddelbart Sven Mortensen til at stramme op på afsnittets regler for skoldkopper. I dag må kun søskende – og kun hvis de har haft skoldkopper – besøge afsnittet. Alle andre børn er helt forment adgang.
– Vi har i forvejen et af landets mest restriktive regelsæt, og man må forstå, at nogle af vores børn er indlagte i uger eller måneder. Derfor skal de have mulighed for at se deres søskende, hvis de altså ikke udgør en smitterisiko. Vi oplevede det, som alle neonatal-afdelinger i hele landet frygter, og som det er svært at gardere sig helt imod. Derfor er jeg også mest af alt lettet over, at det trods alt endte godt til sidst, siger Sven Mortensen.Yderligere kommentarer:

  • Kommunikationsmedarbejder Kristian Serge Skov-Larsen, 3052 7065, kan formidle kontakt til Sven Mortensen, der er på nattevagt  
     

Fakta om skoldkopper

  • Skoldkopper er en virussygdom med feber og udslæt
  • Skoldkopper smitter ved dråbesmitte og er den næstmest smitsomme af alle børnesygdommene efter mæslinger
  • Smittefaren ophører, når der er skorper på sårene
  • De fleste børn får sygdommen som små og bliver derved varigt immune
  • Der findes en vaccine mod skoldkopper, men den indgår ikke i børnevaccinationsprogrammet i Danmark.

Siden er sidst opdateret: 22-05-2015 af Odense Universitetshospital.