Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Topfrise til forsiden på www.ouh.dk

ForsidepilPressepilAktuelt og pressemeddelelserpilPressemeddelelser udsendt fra OUHpilArkivpilPressemeddelelse: OUH sætter gang i langsigtet spareplan

Pressemeddelelse: OUH sætter gang i langsigtet spareplan

Hellere velovervejede rationaliseringer end senere brat opbremsning. Også OUH oplever det økonomiske pres på de danske sygehuse, og direktionen har nu sat gang i en langsigtet plan, hvor man sammen med medarbejderne vil finde veje til at sikre smartere, billigere og bedre patientforløb.

Også på OUH Odense Universitetshospital – Svendborg Sygehus er økonomien udfordret på både kortere og længere sigt. Dyrere medicin, krav om rationaliseringer og et Nyt OUH med færre sengepladser skaber alt sammen behov for, at sygehuset finder nye veje i patientbehandlingen.

- Vi ønsker ikke at stå i en situation om 2 eller 3 år, hvor vi skal trykke benhårdt på bremsen. Derfor går vi i gang allerede nu med at gennemgå hele sygehuset sammen med personalet for at se, hvor vi kan gøre det smartere, billigere og bedre. Det bliver en stor og vigtig opgave for alle ansatte, men ved at sætte ind tidligt, kan vi langt bedre sikre, at patienterne fortsat får den bedste behandling, siger administrerende direktør Niels Nørgaard Pedersen. 

Direktøren peger blandt andet på, at de mindste sengeafsnit kan drives sammen, så der for eksempel er behov for færre nattevagter.
- Men den store gevinst ligger i, at vi nu kigger på hele sygehuset under et. Dagkirurgiske centre og en lavere liggetid, så belægningsprocenten bliver mindre, vil betyde, at vi kan koncentrere os om de patienter, der har brug for plejen, så vi kan sænke normeringen på vores senge. Det kræver bedre behandlingsplaner, og at samarbejdet mellem afdelingerne er helt på plads. Alt hænger sammen, og nu tager vi initiativ til at kigge det hele efter, siger Niels Nørgaard Pedersen.

Direktøren forventer, at et grundigt gennemsyn af sygehusets arbejdsgange og interne flow kan frigøre mange ressourcer.
– I sidste uge hørte jeg om en patient, der var blevet undersøgt på en afdeling og skulle undersøges yderligere på en anden afdeling.  Men patienten blev sendt hjem med uforrettet sag, fordi de første undersøgelsesresultater ikke var til stede for klinikeren, der skulle stå for den anden undersøgelse. Det er et eksempel på, hvordan uhensigtsmæssige arbejdsgange både gør det besværligere for patienten og potentielt dyrere for sygehuset.

Niels Nørgaard Pedersen forklarer, at initiativerne skal sættes i gang hen over foråret og sommeren, men at de første er sat i søen. 
- Vi har vedtaget, at vi som udgangspunkt ikke mere vil bruge vikarer på sygehuset. Hvis vi bruger fastansat personale i stedet, er det både en fordel for patienten, kollegerne og økonomien, siger han.  

Den administrerende sygehusdirektør gør det samtidig klart, at der på nogle områder formentlig bliver færre ansatte.
– Det vil betyde nedlagte stillinger. Hvor mange og hvorhenne er endnu for tidligt at sige, og det er vigtigt at huske, at det ikke er det samme som afskedigelser. Også vores personale skifter løbende arbejde, og fordi vi starter processen i god tid, har vi mulighed for blandt andet at udnytte interne rokeringer og naturlig mobilitet, når pengene skal findes.

Målet med at udvise rettidigt omhu og finde besparelser, inden økonomien for alvor går i minus er netop, at det giver nogle andre og mere fleksible muligheder.  Inden for det næste år skal OUH finde cirka 100 millioner kroner på driften, og det er allerede nu fastlagt, at der skal findes yderligere rationaliseringsgevinster, inden Nyt OUH tages i brug.

– Jeg er sikker på, at vi kan finde mange penge ved at gå vores procedurer og vores interne samarbejde igennem. Men det tager tid, og det er ikke en mulighed, hvis vi venter så længe, at besparelserne er blevet akutte. Derfor går vi i gang allerede nu, så vi bagefter kan koncentrere os om det vigtigste, nemlig patienterne, siger Niels Nørgaard Pedersen.
 


Kontakt: Niels Nørgaard Pedersen, administrerende sygehusdirektør: tlf.: 2028 2071


Siden er sidst opdateret: 18-06-2015 af Odense Universitetshospital.