Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Kronisk lymfatisk leukæmi

Kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) udgør en af de to hovedtyper af kronisk leukæmi. Den anden type er kronisk myeloid leukæmi. CLL kaldes i folkemunde også ofte ”gammelmandsleukæmi”, men kan også forekomme hos yngre patienter. Sygdommen konstateres ofte i en tidlig fase, hvor patienten ikke føler sig syg og hvor sygdommen ikke kræver behandling. For patienter, som har behov for behandling, er behandlingen forbedret de seneste år.

Afdelingen deltager i følgende kliniske forsøg hos patienter med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL):

 

1.
Titel: Acerta CL-311
Kort beskrivelse:

For CLL er gældende standard ved førstegangs behandlingsbehov immunkemoterapi for langt de fleste patienter. Nyere lægemidler, der hæmmer signaleringen i leukæmicellerne, er indregistrerede til brug ved behandlingskrævende tilbagefald. Det er uafklaret, om disse nye cancerlægemidler har en behandlingsmæssig fordel, hvis de i stedet bruges allerede fra start. I studiet CL-311 afprøves den veletablerede standardbehandling med immunkemoterapi overfor kombinationer af nye cancerlægemidler. De to eksperimentelle behandlinger, som standardbehandlingen holdes op imod, indeholder stofferne venetoclax, acalabrutinib og obinutuzumab i forskellige kombinationer. På verdensplan skal ca. 780 tidligere ubehandlede patienter indgå i undersøgelsen. I Danmark deltager 4 afdelinger.

 

Ansvarlig læge: Henrik Frederiksen
Ansvarlige sygeplejersker: Pia K. Pedersen og Dorthe Madsen

 

 

2.
Titel: COVID-19 hos hæmatologiske patienter
Kort Beskrivelse:
Et nationalt dansk studie om COVID-19 hos hæmatologiske patienter starter nu. Alle patienter med et aktivt forløb i en hæmatologisk afdeling som får bekræftet COVID-19 kan deltage. Der er tale om et studie, der skal opsamle data om forløb og komplikationer under hensyntagen til den hæmatologiske sygdom, alder og ledsagende sygdomme (komorbiditet). Studiet forløber på samtlige afdelinger med hæmatologisk funktion.


Ansvarlig læge: Henrik Frederiksen
Ansvarlige projektsygeplejerske: Pia K. Pedersen


 

 

 

 

Afdelingens fremtidige kliniske forsøg hos patienter med CLL:

 

...

 


Siden er sidst opdateret: 17-03-2020 af Odense Universitetshospital.