Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilPatientrelaterede afdelingerpilOdensepilR - Onkologisk AfdelingpilOm afdelingenpilNyhederpilHård fysisk træning for patienter i kemobehandling på OUH

Hård fysisk træning for patienter i kemobehandling på OUH

Krop & Kræft.jpg

Som noget nyt tilbyder OUH nu holdtræning for kræftpatienter i kemobehandling. I seks uger skal patienterne styrketræne tre timer om dagen fire dage om ugen sideløbende med, at de får kemoterapi.

– Det har vist sig, at hård fysisk træning under kemoforløb mindsker kræftpatienters bivirkninger som kvalme og træthed. Desuden giver det mere energi, bedre søvn og psykisk velvære at bruge kroppen under behandlingen, forklarer oversygeplejerske Merete Bech Poulsen fra Onkologisk Afdeling R.

Det er afdelingens fysioterapeut Michael Søe, der står for træningen:
– Det er holdtræning med hård styrketræning og motionstræning samt afspænding og massage tre dage om ugen. Den fjerde dag handler mere om kropsbevidsthed, hvor vi f.eks. træner med bolde og træner balance, forklarer han.

Trods holdtræningen bliver niveauet tilpasset den enkelte patients form og helbred, så alle kan være med.

Foruden Michael Søe deltager der altid en sygeplejerske fra afdelingen under træningen. Hun holder øje med patienternes helbred undervejs og måler deres puls, blodtryk og temperatur, før de går i gang. Har man feber, må man ikke træne.

– Det er vigtigt, at træningen foregår på hospitalet, da patienterne er i et behandlingsforløb. De skal tjekkes før hver træning, og man skal kunne få fat i en læge, hvis der er nogle, der bliver dårlige, forklarer Merete Bech Poulsen.

Erfaringerne fra andre steder i landet viser, at patienterne har energi til den hårde træning på trods af kemobehandlingen.

Fakta

  • Træningstilbuddet Krop & Kræft startede som et forskningsprojekt på Rigshospitalet i 2001. Tilbuddet har siden bredt sig til resten af landet.
  • Først med åbningen af Kræftens Bekæmpelses nye rådgivningslokaler på OUH har Onkologisk Afdeling R fået adgang til en træningssal og dermed mulighed for at tilbyde patienterne træning. Region Syddanmark lejer sig ind i foreningens lokaler.
  • Det første hold Krop & Kræft på OUH startede mandag den 11. august.
  • Tilmelding til holdtræningen sker gennem lægerne på Onkologisk Afdeling R.

 

Se indslag fra TV2 Fyn 19. august


Siden er sidst opdateret: 20-08-2014 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring