Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilDirektion og stabepilDirektionpilnyhederpilHygge og samvær gør forskellen

Hygge og samvær gør forskellen

Fællesspisning afd. X1 380p.jpeg

En gang om ugen arrangerer frivillige fra Kræftens Bekæmpelse fællesspisning på X1, og det får appetitten til at stige blandt patienterne.


På Hæmatologisk Afdeling X1 er der ingen tvivl; sociale arrangementer, højtider og fællesspisning får maden til at glide langt nemmere ned.

Hovedparten af patienterne på X1 er afkræftede og appetitløse – et faktum, der spiller en væsentlig rolle for både behandling og rehabilitering.

– Vi har meget længe sat fokus på kosten og gjort et stort arbejde for at få patienterne til at spise både rigtigt og mere, fortæller afdelingssygeplejerske Aase Toftegaard.

– Jo bedre patienterne ernæres, jo bedre mener vi, at de kan tåle den medicinske behandling eller stamcelletransplantation. Og på baggrund af vores erfaringer, er vi de senere år blevet langt bedre til at tale om ernæring på lige fod med alt andet, patienterne har brug for, mens de er hos os.

Lone og kræsevognen
– Noget af det, der rykker i hverdagen, kan vi takke Lone for, fortsætter Aase Toftegaard.

– Hun er serviceassistent og passer madvognen fast alle hverdage. I dag er hun en vigtig ressourceperson, der gør, hvad hun kan, for at nøde patienterne til at spise bare lidt mere. For eksempel er hun en velkommen gæst, når hun om formiddagen tager turen med kræsevognen, der indeholder de gode ting, som patienterne sætter pris på. Havde vi ressourcerne, ville en eftermiddagstur med kaffevognen være et gavnligt tiltag.

Den ugentlig ’højtidsdag’
En dag om ugen ankommer frivillige fra Kræftens Bekæmpelse til X1 og står for kaffebord og aftensmad, og det er en succes, der både kan vejes og måles, siger Aase Toftegaard.

– Det er tydeligt, at der ryger mere mad indenbords, når der er dækket op med pænt service og maden er anrettet flot. Der er også vin til maden, og hver gang bestiller vi en del mere mad, end vi gør til hverdag. Og det er ikke kun, fordi de frivillige spiser med.

Jul er et godt eksempel
Det samme gælder juleaften og andre højtider. Det er dage, hvor der i høj grad er rift om indholdet på fade og skåle.

– Og der bliver spist op. Derfor forsøger vi også at lokke patienterne til at spise sammen i opholdsstuen i det daglige, og når det lykkes, er det med næsten samme positive resultat. Appetitten stiger ganske enkelt, når der også snakkes og hygges, fortæller Aase Toftegaard.

Nyt system vil hjælpe på vej
Det sker, at en patient giver udtryk for, at han eller hun har lyst til et eller andet lækkert.

– Men vi kan desværre ikke få fat i en rejemad eller en tallerken suppe, hvor end vi gerne ville. Heldigvis er der et nyt system på vej fra køkkenet, der vil gøre det nemmere at efterkomme individuelle ønsker. Hver en bid er vigtig for patienter som vores, slutter Aase Toftegaard.

 


X1 og Nutrition Day
Afdelingen gjorde hvad de kunne for at få patienterne til at udfylde spørgeskemaet på ernæringsdagen i 2013. Der var indlagte patienter nok, men de fleste havde den pågældende dag ikke overskud til at deltage. 


Opfølgning efter indlæggelse
Nogle af patienterne på X1 får en stamcelletransplantation, der tærer meget på kræfterne. Når de kommer hjem, modtager de løbende en opringning fra personalet, der følger op blandt andet med spørgsmål om kost. Samtalerne minder patienterne om, at kosten stadig er en vigtig brik i deres rehabilitering.



OUH-nyt har i et par uger sat fokus på ernæring med en række artikler om emnet. Denne er den sidste i rækken.
Læs også:
Patienternes kost er livsvigtig fra den 5. juni
Uden mad og drikke… fra den 11. juni
Manglende fokus kan føre til underernæring fra den 17. juni

 

Af journalist Helene Dambo


Siden er sidst opdateret: 11-07-2016 af Odense Universitetshospital.