Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilDirektion og stabepilDirektionpilnyhederpilManglende fokus kan føre til underernæring

Manglende fokus kan føre til underernæring

Fire diætister Svendborg 350p.jpg

Fire kliniske diætister er på trapperne og parate til at rykke ud til patienterne på deres respektive afdelinger på Svendborg Sygehus. Fra venstre Lene Moritzen, Pernille Carlsen, Jette Drost og Jeanette Hansen. Deres femte kollega, Marianne Christensen, har ansvaret for de ambulante patienter i Nyborg og Svendborg.


På Geriatrisk Afdeling G i Svendborg er 70-80 procent af patienterne i risiko for at tabe sig så meget under indlæggelsen, at der er tale om underernæring.

Ældre patienter har typisk forskellige kroniske sygdomme med, når de bliver indlagt for eksempel med en lungebetændelse. Flere af dem har før indlæggelsen tabt sig så meget, at deres ernæringstilstand kræver ekstra opmærksomhed fra læger, plejepersonale og diætister. Det forklarer afdelingens kliniske diætist Jette Drost.

– Vi skal følge virkelig tæt op med monitorering og ernæringsterapi, hvis vi vil undgå katastrofale følger, fordi mange af de ældre er småtspisende og ofte mister appetitten helt, når de rammes af akut sygdom, siger hun.

Velnæret før operation
Jette Drosts fagfælle Jeanette Hansen er ressourceperson for de indlagte kirurgiske mave-tarm patienter på Afdeling A i Svendborg. Også hun pointerer, at ernæringstilstanden er uhyre vigtig for, hvordan patienterne klarer sig efter en operation.

– De skal være velernærede, før de skal gennemgå en kompliceret behandling eller operation. Er de det, undgår vi komplikationer efterfølgende i forhold til f.eks. sårheling og infektioner. Og effekten er til at få øje på, for patienterne slipper for mange sengedage, og samfundet sparer penge, siger hun.

Udviklede system til ernæringsscreening
I 2003 udviklede Sygehus Fyn Svendborg, som var hospitalets navn dengang, som de første i landet et elektronisk system til ernæringsscreening og –behandling i henhold til Sundhedsstyrelsens vejledning for ”Screening og behandling af patienter i ernæringsmæssig risiko” (2003). I dag findes oplysningerne i forbindelse med den elektroniske patientjournal.

 

OUH-nyt sætter i disse uger fokus på ernæring med en række artikler om emnet.
Læs også
Patienternes kost er livsvigtig fra den 5. juni
Uden mad og drikke… fra den 11. juni

 

Af journalist Helene Dambo
 


Siden er sidst opdateret: 25-05-2016 af Odense Universitetshospital.