Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Uden mad og drikke...

bakke med mad og serviet 350 p.jpg

Det hjælper på appetitten at skabe hygge om måltidet. Hjertemedicinsk Afdeling B har fundet ud af, at farvede dækkeservietter på bakkerne får patienterne til at spise mere.


Hjertemedicinsk Afdeling B og en del af deres patienter deltog i Nutrition Day sidste år. Resultaterne viser, at der på trods af høj prioritering i det daglige stadig er plads til forbedringer, når det gælder patienternes ernæring.

Patienter er en forskellig skare og skal behandles derefter, også når det gælder ernæring.

Hjertemedicinsk Afdelings tre afsnit prioriterer området højt, og afsnittene har ressourcepersoner blandt plejepersonalet, der bl.a. tager sig af undervisning af nyt personale i screening og afdelingens egne mål.

De indgår i en ernæringsgruppe, der holder møde en gang i kvartalet med afdelingssygeplejerske Katrin Diklev, B3 som tovholder.

Klar fra morgenstunden
Det er Katrin Diklev, der sammen med oversygeplejerske Anette Pedersen, har gennemgået resultaterne fra undersøgelsen på Nutrition Day 2013 og opfølgningen en måned senere.

– Det viser sig, at vi skal hurtigere på banen. Allerede ved morgenmadsvognen skal der være særlige tilbud til patienterne. En del får den sygehuskost, de skal have i henhold til screeningen, men mange er småtspisende på grund af madlede og kvalme. Og det har afgørende betydning for helbredet, at de straks fra morgenstunden får tilført noget energi, siger Katrin Diklev.

– Vi er i gang med at finde produkter, der både er lækre og giver ekstra proteiner. Undersøgelsen afslørede også, at de fleste patienter får væske nok via kaffe, te, vand og saft. Nu følger vi op med et tilbud om varierede mellemmåltider og bl.a. varm kakao tilberedt af proteindrik, fortsætter hun.

Ernæring Katrin Diklev og Anette Pedersen 400p.JPG

Katrin Diklev (tv.) og Anette Pedersen har fulgt op på resultaterne fra Nutrition Day og fundet, at der er plads til forbedring.

Tankevækkende resultater
Anette Pedersen tilføjer, at spørgeskemaundersøgelsen viste tankevækkende resultater.

– Omkring halvdelen har tabt sig, før de bliver indlagt, og det skal vi være meget opmærksomme på. Når det så også viser sig, at 42 pct. af patienterne den pågældende dag kun har spist halvdelen eller mindre af deres frokost, er der grund til at tænke nyt, der kan lokke de småtspisende til at spise, fortæller hun.

– Vi er også blevet opmærksomme på, at vi skal sætte ekstra ind over for de patienter, der har synkeproblemer. Også det spiller ind på, om patienterne får den ernæring, de har brug for.

Ud med klappen
For alle – syge eller raske – gælder det, at hygge og samvær har en positiv indflydelse på appetitten. Og netop det område halter på afdelingen.

– Vi har ingen spisestue, så det er bare benene ud over sengekanten, ud med klappen og på med bakken, og det pirrer ikke appetitten, siger Anette Pedersen og sekunderes af Katrin Diklev:

– Et lille skridt på vejen, som vi ved hjælper bare lidt, er farvede dækkeservietter på bakkerne. Patienterne siger, at det virker. Vi opfordrer dem også til at bruge dagligstuen, så flere kan sidde sammen og spise. Men ind imellem er det svært at få plads, så de fleste vælger at blive på stuen.

Nutrition Day er i år den 6. november, og OUH er med igen.


OUH-nyt sætter i disse uger fokus på ernæring med en række artikler om emnet.
Læs også Patienternes kost er livsvigtig fra den 5. juni

 

Af journalist Helene Dambo 


Siden er sidst opdateret: 04-01-2016 af Odense Universitetshospital.