Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilDirektion og stabepilDirektionpilnyhederpilPatienternes kost er livsvigtig

Patienternes kost er livsvigtig

Nutrition Day Kø ved madvognen X1.JPG

Arkivfoto fra Afsnit X1 på Nutrition Day sidste år


Direktionen stiller nu ekstra skarpt på patienternes ernæringstilstand og medarbejdernes engagement i forhold til emnet. Målet er, at der over alt på afdelingerne skal være ressourcepersoner, der har ernæring som fokusområde i lighed med tryksår og hygiejne.

– Vi har et Ernæringsråd og har haft det længe, fastslår direktør Judith Mølgaard.

– Nu er tiden kommet, hvor vi skal vurdere, om rådet har den nødvendige indflydelse. På den baggrund har vi nedsat en arbejdsgruppe, som er i gang med at undersøge, hvordan vi opnår den bedste effekt i forhold til patienternes ernæring. Målet er, at vi skal nå derhen, hvor vi har ressourcepersoner på afdelingerne, der er klædt på med viden om og fokus på ernæring, præcis som vi har nøglepersoner inden for tryksår og hygiejne.

Ernæring er en del af plejen
Judith Mølgaard pointerer, at det ikke er ensbetydende med, at der fremover skal være specialister til stede, der udelukkende har fokus på ernæring.

– Den overliggende pointe fra Direktionens side er, at vurderingen af patienternes ernæringstilstand skal være en basal del af alle lægers og sygeplejerskers arbejde. Hvem der bliver nøgleperson, afgør afdelingerne selv.

Høj prioritet
– Hovedsagen er, at ernæringsområdet vurderes på lige fod med behovet for medicin eller anden intervenering i forhold til patienten. Vi ved, at det spiller ind på sårheling og immunforsvaret, og vi skal være virkelig skarpe på, om patienterne er truet i forhold til ernæring fra det øjeblik, de ankommer til hospitalet, til vi sender dem hjem, og kommunerne skal overtage arbejdet, fastslår Judith Mølgaard.

Screening kræver handling
I november sidste år deltog OUH og patienterne for første gang i den internationale Nutrition Day, der sætter fokus på patienternes kost og ernæringstilstand. Direktionen har besluttet, at OUH vil gøre dagen til en tilbagevende begivenhed.

- Og det er en god idé, mener overlæge Benedicte Wilson, der var initiativtager i 2013 og er medlem af OUH’s Ernæringsråd.

- Alle patienter screenes på deres ernæringstilstand, når de bliver indlagt. Men screeningen i sig selv er ikke nok, der skal handles på det, fortsætter hun.

– Via patienternes svar i spørgeskemaet får vi et troværdigt billede af, hvor meget eller lidt de spiser af hvad og hvornår. Det giver afdelingerne et godt grundlag for at vurdere, om de skal sætte særligt ind og med hvad. Samtidig medvirker dagen til, at personalet får indarbejdet ernæring som et fast element i den basale pleje, siger hun.

Fakta om Nutrition Day
Nutrition Day er en international ernæringsdag, hvor hospitaler verden over sætter fokus på patienternes ernæringstilstand. I år er datoen 6. november, og OUH er med igen.


OUH-nyt sætter de kommende uger fokus på ernæring med en række artikler om emnet. Dette er den første artikel.
Læs også Uden mad og drikke... fra den 11. juni

 

 

Af journalist Helene Dambo


Siden er sidst opdateret: 11-06-2014 af Odense Universitetshospital.