Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Stort OUH-forsøg med vågne respiratorpatienter

20100301_afd-V_Koma_17.jpg

 Arkivfoto


Opsigtsvækkende forskning med vågne respiratorpatienter på OUH bliver nu afprøvet på otte sygehuse i Danmark, Norge og Sverige.

På Odense Universitetshospital har man som det første hospital i verden behandlet intensivpatienter i respirator, uden at lægge dem i kunstig koma. I 2010 viste et forskningsresultat på hospitalet, at vågne patienter lå kortere tid i respirator, kortere tid på intensivafdelingen og blev udskrevet hurtigere fra sygehuset end de bedøvede.

Nu skal et stort forskningsprojekt til 11. mio. kroner – ledet af de samme forskere fra OUH – brede forskningen ud på langt flere patienter og sygehuse. Ved at gå fra 140 patienter på OUH i første undersøgelse til 700 patienter på otte hospitaler i Danmark, Norge og Sverige i den nye undersøgelse, er der nu mulighed for at belyse langt flere aspekter.

Foruden at kigge på længden af behandlingen og indlæggelsestiden som i den første undersøgelse, vil den nye forskning også fokusere på, om vågne patienter har en bedre overlevelse end sovende patienter, og hvordan organerne, muskelstyrken og den kognitive funktion påvirkes af den kunstige koma og et ophold i respirator på en intensivafdeling.

Professor og forskningsleder Palle Toft og overlæge Thomas Strøm fra Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V på OUH stod bag det første forsøg på OUH, og sammen med to ph.d.-studerende – overlæge Hanne Tanghus Olsen fra Svendborg Sygehus og læge Helene Korvenius Jørgensen fra Sygehus Lillebælt – er de nu i gang med at finde de første patienter til det nye projekt.

Lettere at vurdere patienternes tilstand
Der er ikke noget, der tyder på, at det er mere traumatisk for patienterne at være ved bevidsthed i respiratoren end at være bedøvet. Desuden er der store lægefaglige fordele ved vågne respiratorpatienter, forklarer Palle Toft og Thomas Strøm:

– Den vågne patient vil altid være det bedste overvågningsparameter. Patienten kan selv fortælle om smerte, eller om arme eller ben bliver følelsesløse. Vi har også meget bedre muligheder for at se, om patienten får det bedre eller måske dårligere. Bedøvede patienter bliver langt hyppigere kørt til scanninger, fordi lægerne ikke har samme muligheder for at opdage eventuelle komplikationer.

Maskinerne er blevet mindre ubehagelige
At man i sin tid begyndte at lægge respiratorpatienter i kunstig koma skyldtes, at de første respiratorer var meget ubehagelige for patienterne. Men maskinerne har udviklet sig meget og er i dag meget fintfølende, så patienternes ubehag er mindsket betragteligt.

Fakta om vågne respiratorpatienter

  • Det er Det Strategiske Forskningsråd, der har bevilget de 11 millioner kr. til det nye multicenterstudie ledet af Palle Toft. Denne gang er det 700 patienter på intensivafdelinger i Svendborg, Kolding, Esbjerg, Århus, Tönsberg og Tromsö i Norge samt Umeå og Halmstad i Sverige, der skal lægge krop til den randomiserede undersøgelse. Halvdelen får smertebehandling og bedøvelse, den anden halvdel får kun smertebehandling.
  • Det er blandt andet respiratorpatienter med meget alvorlige lungebetændelser, blodforgiftninger og andre kraftige infektioner samt kvæstede fra trafikulykker, der kan indgå i forsøget. Patienter, der nedkøles efter genoplivning fra hjertestop, eller som har slået hovedet, skal fortsat lægges i kunstig koma i respiratoren, da bedøvelsen i disse tilfælde er en del af behandlingen.
  • Det første forsøg i verden med vågne respiratorpatienter blev gennemført på Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V på Odense Universitetshospital fra 2007 til 2009. Allerede inden da havde afdelingen som de eneste begrænset og ofte undladt brugen af kunstigt koma til patienter i respirator. Med resultaterne af undersøgelsen i 2010 fik man det endelige bevis for metoden – et bevis, der var så banebrydende, at det anerkendte lægetidsskrift The Lancet bragte artiklen. I dag anbefaler Patientsikkert Sygehus med udgangspunkt i undersøgelsen fra OUH, at respiratorpatienter holdes ude af bedøvelse.
  • Den første undersøgelse fra OUH viste, at de vågne patienter lå fire en halv dag kortere i respirator, 10 dage kortere på intensivafdelingen og hele 24 dage kortere på sygehuset end de patienter, der blev lagt i kunstigt koma.

Af kommunikationskonsulent Ane Bjerg Rasmussen


Siden er sidst opdateret: 07-05-2014 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring