Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Minutterne tæller for patienter med apopleksi

Arkivfoto: Kent Bovin

Hvert eneste minut tæller, når blodpropper i hjernen skal behandles, fortæller Mads Ravnborg. Derfor er behandlingen af apopleksipatienterne sat effektivt i system -  lige fra den præhospitale indsats i ambulancen til den afsluttende behandling.
 


En blodprop i hjernen kræver hurtig behandling. En specialiseret, effektiv organisering i OUH’s Fælles Akutmodtagelse (FAM), skanning og trombolysebehandling maksimerer patientsikkerheden for apopleksipatienterne. 

Ambulanceføreren er informeret om, at der er risiko for, at patienten har en blodprop i hjernen. Undervejs kontakter han FAM, der omgående indkalder den vagthavende speciallæge. Kort efter står et team parat til at behandle patienten og første skridt er en hurtig CT-skanning, der afslører, om der er tale om en hjerneblødning eller en blodprop.

Er det sidste tilfældet, og kan behandlingen iværksættes inden for højst 4,5 time efter symptomernes første tegn, køres patienten til akutstuen til trombolyse. Det er en behandling med intravenøs medicin, der opløser blodproppen, så blodtilførslen til det lidende område i hjernen genetableres.

Svar i løbet af få minutter
– Vi har alt nødvendigt udstyr og en behandlingsstue på FAM, og patienten kommer direkte på båren til CT-skanning, så vi hurtigt får et overblik over situationen og mulighederne, forklarer Mads Ravnborg, ledende overlæge på Neurologisk Afdeling.

 

Før Trombolyse Efter trombolyse
Før trombektomi Efter trombektomi

 

– I den efterfølgende udredning har vi med et nyt apparatur vundet yderligere livsvigtig tid for patienter i blodfortyndende behandling. I dag kan vi måle og få svar på graden af blodfortynding i løbet af få minutter. Tidligere måtte vi vente en time på resultatet. Og netop det er afgørende for, om vi kan sætte ind med trombolysebehandling. Ledetråden er, at hvert eneste minut tæller, når det handler om hjernens mulige destruktion, og jo flere minutter vi sparer, jo bedre er det. Med den organisering, vi har i dag, skaber vi de bedst mulige betingelser for en god prognose.

Videre til trombektomi
Selve trombolysebehandlingen varer ca. 20 minutter, og specialisterne vurderer løbende medicinens effekt.  

– Ser vi, at blodproppen stadig blokerer for blodtilførslen, har vi endnu en mulighed, der kan iværksættes øjeblikkeligt, siger Mads Ravnborg.

– Under en røntgenundersøgelse af patientens blodkar, og hvis karrenes tilstand tillader det, foretager neuroradiologerne i samme arbejdsgang en trombektomi, altså suger blodproppen ud gennem et tyndt plastikrør, der føres fra lysken op til hjernen.

Videre til Odense
I Region Syddanmark behandler også hospitalerne i Sønderborg og Esbjerg apopleksipatienter med trombolyse. Men er der tale om særligt svære tilfælde, bringes regionens apopleksipatienter direkte til OUH med den mulighed for øje, at behandlingen skal efterfølges af trombektomi. I de situationer får patienten trombolysen allerede under transporten til Odense.

– Samlet set gør vi regionalt alt for at højne patientsikkerheden på et område, hvor alt er på spil for vores patienter, og det er lige fra den præhospitale indsats til den afsluttende behandling, vurderer Mads Ravnborg.
 

Af journalist Helene Dambo


 
Trombolysebehandling: Patienten modtager blodpropsopløsende medicin for at genetablere energiforsyningen til det lidende område i hjernen, således at så mange nerveceller som muligt overlever og efterlader patienten med færrest mulige skader. 

 

 

 

Trombektomi: Fjernelse af en blodprop ved hjælp af et plastikrør, som føres fra lysken op til hjernens pulsårer. Hvis blodproppen kan suges ud, vil blodforsyningen til hjernevævet kunne genetableres, og derved begrænses tabet af hjernevæv. På OUH får ca. 20 pct. af de patienter, der modtager trombolyse, efterfølgende foretaget en trombektomi.
 

Risiko for blodprop i hjernen: Rygning, alkohol, forhøjet blodtryk, uregelmæssig hjerterytme og forhøjet kolesteroltal forøger risikoen for blodpropper i hjernen. Når en blodprop lukker de store pulsårer til hjernen, oplever patienterne oftest en halvsidig lammelse i ansigt, arm og ben.   


Siden er sidst opdateret: 17-03-2014 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring