Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Øvelse: 16 kvæstede til OUH

Beredskabsøvelse 6.2.2014\D03_5390_400x267.jpg

De kvæstede var sminkede skuespillere eller figuranter – flere var medicin- og sygeplejerskestuderende med de faglige forudsætninger for at simulere de rigtige symptomer. De blev modtaget til fuld traumemodtagelse og radiologiske undersøgelser.


Den 6. februar fra kl. 18 fandt en beredskabsøvelse sted på OUH i Odense med deltagelse af 140 personer. Øvelsen afprøvede kapaciteten og samarbejdet mellem AMK, OUH’s beredskabsstab og flere kliniske afdelinger.

To turistbusser med hver 30 unge mennesker er på vej fra Syddansk Universitet til Billund Lufthavn. Det er vinterferie, og de studerende skal med fly til Italien for at stå på ski. Temperaturen er under nul, og det er glat. På motorvejen mellem Odense og Middelfart skrider den forreste bus ud, rammes af den bagerste, og begge busser kolliderer med autoværnet i midterrabatten. Den ene bus lander på højre side, mens den anden bryder i brand.

AMK (regionens Akutte Medicinske Koordinationscenter) på OUH modtog alarmen torsdag kl. 18. Flere af passagererne på de to busser var hårdt kvæstede, og de blev fordelt på forskellige hospitaler. På OUH i Odense gik personalet i gang med at forberede sig på at modtage otte hårdt kvæstede og otte lettere tilskadekomne.

Det var den dramatiske baggrund, da AMK, FAM, Radiologisk Afdeling og flere andre personalegrupper i Odense gik i gang med at teste beredskabet for modtagelsen af et større antal kvæstede, der begyndte at ankomme kl. 18.30.

Beredskabsøvelse 6.2.2014D03_5443_400x267.jpg
En patient gøres klar til CT-scanning.

Hvad personalet gør i en situation, hvor OUH med kort varsel skal modtage et større antal kvæstede – hvem der kontakter hvem, hvordan kommunikationen til resten af hospitalet skal foregå og meget mere – det er forhold, som er beskrevet i beredskabsplanerne for Odense og Svendborg. De er udarbejdet af Beredskabskomiteerne i Odense og Svendborg, og de enkelte afdelinger udarbejder med udgangspunkt i dem lokale planer. Men de skal afprøves i praksis.

– Det er vigtigt, at vi træner vores organisation i, hvordan indsatsen skal organiseres, når hospitalet fx med kort varsel skal modtage et større antal tilskadekomne, end det sædvanlige beredskab kan håndtere, siger direktør og formand for Beredskabskomiteen på OUH Jens Peter Steensen. Han fortsætter:

– Vores beredskabsplaner skal selvfølgelig afprøves i praksis – eller mere præcist, i simuleret praksis. Vi gennemfører mindre, lokale øvelser i løbet af året, men hvert andet år i Odense og hvert andet år i Svendborg gennemfører vi store, virkelighedsnære øvelser, hvor vi håndterer situationer med fx mange tilskadekomne. Øvelsen med de forulykkede busser og de 16 tilskadekomne skal demonstrere, at vi er i stand til at tackle den type hændelse på OUH.

Beredskabsøvelse 6.2.2014\D03_5477_400x261.jpg
En let tilskadekommet modtager behandling i FAM's modtagelse.

peter.elbroend@rsyd.dk


Siden er sidst opdateret: 13-02-2014 af Odense Universitetshospital.