Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilDirektion og stabepilDirektionpilnyhederpilTryksårsprojekt på OUH godt på vej

Tryksårsprojekt på OUH godt på vej

Judith-Moelgaard_20.11.20113_350x241.jpeg

Vi har opnået flotte resultater, men det er vigtigt, at vi bliver ved med at have fokus på forebyggelse af tryksår, som medfører forlænget sygeleje for patienten og koster samfundet op mod en mia. kr. om året, siger direktør Judith Mølgaard.


Tryksårspakken, der sørger for, at patienterne bliver risikovurderet ved indlæggelsen og efterset for tryksår dagligt, skal være implementeret og en del af den daglige rutine for plejepersonale og læger inden udgangen af 2013. Det er målet for det toårige projekt, der siden 1. april 2012 har sat forebyggelse af liggesår i system på hospitalet, og som skal halvere forekomsten af tryksår på patienter indlagt på OUH’s sengeafdelinger.

– Vi er endnu ikke helt i mål med det systematiske arbejde for, at alle patienter får den rette evidensbaserede pleje og forebyggelse, siger direktør Judith Mølgaard, der leder projektets styregruppe.  – Men der er opnået mange flotte resultater, og det viser, at mange afdelinger har ledelsesmæssig fokus på området. Screeningen for tryksår ved indlæggelsen, den daglige undersøgelse for trykspor og tryksår og risikovurderinger er ved at blive rutine i mange afsnit, og det ses nu tydeligt dokumenteret i den elektroniske patientjournal.

Alle i gang inden årsskiftet
Den seneste opgørelse viser, at to afdelinger på OUH har været tryksårsfrie i 200 dage, mens tre har været tryksårsfrie i 100 dage. Omtrent ti afdelinger har været tryksårsfrie i 50 dage. Ca. 50 pct. af alle afsnit er nu kommet i gang med at tælle dage, og mange afsnit er begyndt at øve sig i at systematisere forebyggelsen.

– Vi forventer, at de øvrige afsnit kommer i gang inden årsskiftet, så vi kan konkludere, at tryksårsprojektet kører efter planen, og det er der grund til at rose hinanden for, understreger Judith Mølgaard. Hun fortsætter:

– De flotte resultater skyldes flere ting. Bl.a. et stort benarbejde blandt de tryksårsansvarlige på sengeafsnittene, et klart ledelsesmæssigt fokus samt en meget aktiv projektleder i afdelingssygeplejerske Aase Fremmelevholm fra Plastikkirurgisk Afdeling – og resultaterne viser, at større fokus på forebyggelsen og daglige eftersyn af huden for trykspor eller tryksår har en meget målbar effekt.

Tryksår er et prioriteret indsatsområde i patientsikkerhedsstrategien 2012-2014, og tryksårspakken er sat i søen for at skabe systematik for plejepersonalet i de korte, koncentrerede indlæggelsesforløb, hvor screening for tryksår er en af flere undersøgelser og procedurer, som patienten skal igennem.

– Det er vigtigt, at vi har fokus på problemet, og at vi bliver ved med at have det, slår Judith Mølgaard fast. – Tryksår påfører ikke alene patienten et langt og smertefuldt sygeleje, men koster også samfundet op mod en mia. kr. om året.

Temadag i Odense og Svendborg
I forbindelse med Stop Tryksårsdagen den 21. november afholdes en halv temadag i hhv. Odense og Svendborg med fokus på at udbrede og dele de gode erfaringer fra projektet. Og projektstyregruppen har besluttet, at samtlige tryksårsfrie dage i alle afsnit på OUH mellem den 20. oktober og den 20. november tælles op. Resultatet bliver meldt ud på temadagen sammen med navne på de ti afsnit, der kan fremvise flest tryksårsfrie dage i perioden. Se programmet for temadagen her.

peter.elbroend@rsyd.dk


Siden er sidst opdateret: 25-11-2013 af Odense Universitetshospital.