Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilDirektion og stabepilDirektionpilnyhederpilInternational Ernæringsdag på OUH

International Ernæringsdag på OUH

Nutrition Day Kø ved madvognen X1.JPG

På Afsnit X1 gør de meget for at få patienterne til at spise under indlæggelsen. Deltagelsen i Nutrition Day skal blandt andet være med til at vise, om indsatsen bærer frugt.


Hvor meget har du spist til frokost, hvordan er din appetit i dag og har du tabt dig de seneste tre til seks måneder? Det er nogle af de spørgsmål, som en lang række patienter på OUH bliver bedt om at svare på i dag i anledning af hospitalets deltagelse i Nutrition Day. En dag, der har til formål at sætte fokus på ernæring på hospitaler verden over.

- Vi har valgt at deltage i Nutrition Day for første gang i år, fordi det er en god anledning til at sætte patienternes ernæring på dagsordenen og øge personalets opmærksomhed på området. Resultaterne af undersøgelsen kan vi bruge til at sammenligne os med andre og se, om vi måske kan blive lidt bedre, forklarer initiativtager Benedicte Vibjerg Wilson, der er overlæge på Afdelingen for Medicinske Mavetarmsygdomme og medlem af Ernæringsrådet på OUH.

Vigtigt med fokus på ernæring
Det er ikke kun patienterne, der skal svare på spørgsmål i forbindelse med dagen. Personalet skal blandt andet svare på, hvad man gør på afdelingen for at patienterne får rigeligt at spise og drikke, og om man benytter ernæringsterapi som led i behandlingen. Desuden skal de lave en opfølgning efter en måned, hvor det fremgår, om patienterne er blevet genindlagt.

- Man kan naturligvis ikke proppe maden i munden på syge mennesker, der ofte lider af kvalme og manglende appetit, men hvis man for eksempel kræser lidt for dem, kan man gøre det mere attraktivt at spise, siger Benedicte Vibjerg Wilson.

Og det er der rigtig god mening i.
- Vi ved, at den rette ernæring giver kortere indlæggelser og færre infektioner. Men problemet er, at resultatet af en vellykket ernæringspolitik sjældent opleves ude i hverdagen på den konkrete afdeling. Derfor er det vigtigt at bruge enhver anledning til at sætte fokus på området, forklarer hun.

Frivillig deltagelse
Det er frivilligt for både afdelinger og patienter at være med.
- Vi har oplevet en forrygende interesse for projektet her på OUH. Målet var, at vi skulle have mindst fem voksenafsnit med, men vi fik tilmeldinger fra 23. Nogle er desværre faldet fra igen på grund af travlhed, hvilket er fuldt forståeligt, siger Benedicte Vibjerg Wilson.

Ét af de afsnit, der har taget imod opfordringen om at deltage og netop nu er i gang med at registrere, hvad patienterne spiste til frokost, er X1 fra Hæmatologisk Afdeling.

- Vi kan se, at vores patienter har flere indlæggelsesdage, hvis de ikke får nok at spise. Derfor har vi i forvejen meget fokus på patienternes ernæring og forskellige tiltag, der skal sikre, at de får den energi og de proteiner, som de har behov for. Men vi kan altid blive bedre, og det bliver spændende at se, om man kan læse ud af undersøgelsens resultater, at vores tiltag hjælper, siger afdelingssygeplejerske Aase Toftegaard og social- og sundhedsassistent Helle Probst fra Afsnit X1.
 

Nutrition Day Roberto X1.JPG
Roberto Lars Pedersen, der er indlagt på Afsnit X1, er i gang med at udfylde skemaerne til undersøgelsen om patienternes ernæringstilstand.

 

Af kommunikationskonsulent Ane Bjerg Rasmussen


Siden er sidst opdateret: 13-11-2013 af Odense Universitetshospital.