Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilDirektion og stabepilDirektionpilnyhederpilFestlig indvielse af Klinik for Musikersundhed

Festlig indvielse af Klinik for Musikersundhed

jazz

Jesper Thilo All Stars spillede til indvielsen  - en gave fra Dansk Musikerforbund. Steen Hansen basun, Morten Højning guitar, Jesper Lundgaard bas og Aage Tanggaard på trommer.


Musikere arbejder under helt særlige vilkår. Ensartede bevægelser og højt lydniveau er nogle af de udfordringer, som musikere dagligt bliver udsat for.  Det er vilkår, som ikke nødvendigvis rummes af traditionel arbejds- og miljømedicinsk forebyggelse, behandling og forskning.

Men nu er der hjælp på vej til musikerne. Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital etablerer Klinik for Musikersundhed, som er den første af sin art – ikke blot i Danmark, men også i de nordiske nabolande.

-  Set fra regionens side, så håber jeg, at jeres kliniske arbejde og det forskningsmæssige perspektiv vil give nogle resultater, som kan anvendes fremadrettet. Her tænker jeg ikke mindst på viden om, hvordan skaderne kan forebygges. Det vil være til gavn for musikerne, som således kan virke længere i deres job og helst nå pensionsalderen uden skader, sagde næstformand for Regionsrådet, Poul-Erik Svendsen.

Dansk Musikerforbund og de danske symfoniorkestre hilser initiativet velkommen, og der er allerede aftaler om ambulatoriefunktion hos symfoniorkestrene i hele landet.

OUH samarbejder bredt
- Det er helt naturligt, at den oparbejdede viden omsættes i klinikken som et klinisk, arbejdsmedicinsk subspeciale i Performing Arts Medicine (PAM) - i første omgang med fokus på Musikersundhed. Både arbejdsmedicin og musikudøvelse er gamle fag, men kombineret udgør de en fundamental del af det unge medicinske subspeciale PAM. OUH har en innovativ tilgang til dette område, som jeg forventer skal accepteres og indgå i specialeplanlægningen i Danmark som et udviklingsområde, sagde direktør Peder Jest, OUH.

Forskere på Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik, Odense Universitetshospital, og ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet har siden 2006 arbejdet med at undersøge de professionelle musikere i Danmark, især de klassiske orkestermusikere. Man har lavet en stor undersøgelse blandt danske professionelle musikere som påviste, at klassiske orkestermusikere har problemer med bevægeapparatet, hørelsen og det psykosociale miljø.

Landsdækkende funktion
- Vi samarbejder med relevante kliniske afdelinger på OUH og andre relevante kliniske afdelinger og ambulatorier under Region Syddanmark, hvor Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik er den visiterende og koordinerende afdeling. På grund af de særlige arbejdsvilkår, som musikerne er underlagt, er det væsentligt, at der blandt de afdelinger og klinikker der samarbejder er kendskab til og forståelse for musikernes særlige vilkår, sagde ledende overlæge, Lars Brandt, Arbejds- og miljømedicinsk klinik, OUH.

International bevågenhed
Over de seneste årtier har Performing Arts Medicine som medicinsk speciale fokuseret på de helt særlige problematikker for musikere og andre kunstnere. I dette internationale subspeciale bliver der forsket og udøvende kunstnere som musikere, sangere, dansere og skuespillere bliver undersøgt, udredt og behandlet. Både i USA og i en række europæiske lande er arbejdsmedicinere i samarbejde med blandt andre ortopædkirurger, reumatologer, øre-næse-hals-læger, ergoterapeuter og fysioterapeuter repræsenteret inden for området.

Af kommunikationskonsulent Tanja Erendal

Se film fra indvielsen
 

 

 

odense synfoniorkester
En blæserkvartet fra Odense Symfoniorkester leverede flere musikalske indslag. Fra venstre: Alf Vestergård Nielsen, trækbasun, Robert Holmstad, trækbasun, Joris De Rijbel, trompet og Per Morten Bye på trompet.Der var taler af:

Jane Kraglund

Administrerende sygehusdirektør Jane Kraglund, som bød velkommen

Poul-Erik Svendsen

Næstformand for regionsrådet Poul- Erik Svendsen

Peder Jest

Direktør Peder Jest, OUH

Lars Brandt

Ledende overlæge Lars Brandt, Klinik for Musikersundhed.

Frans Rasmussen

Dirigent og pianist, Frans Rasmussen, som holdt festtalen og

Anders Lauersen

Formand for Dansk Musiker Forbund Anders Lauersen.

publikum

Dertil de lyttende tilhørere... 


Siden er sidst opdateret: 17-06-2013 af Odense Universitetshospital.